2016-05-21
朋友介紹呢間在上環的文青小店,佢話十分有氣氛,就約在呢個星期出黎試試。現場十分熱情的老板們,會同每一枱客人傾計的。雖然係open kitchen,但完全無油煙味,抽風系統做得好好。店內滿滿都係古舊的橫裝,突然覺得自己都好文青添。枱上有餐具,調味料等,好方便。Oldish pink lemonade $45 & Fresh lime soda $45點了兩杯飲品,今日真係好熱,一定要點凍飲了。兩杯都好強檸檬味,幾酸下。左邊帶柚子味,酸得黎帶少少柚子香。右邊係青檸加檸檬,真係酸上加酸,但我又幾鍾意呢隻味喎,加埋有氣疏打水更解渴。Chicken wings in sambal sauce served with mixed salad $92點了一個小食,雞翼加沙律,一客有六隻雞翼,沙律菜亦很多,滿滿一碟都幾抵食喎。雞翼用了東南亞醬料醃制,微辣,酸酸甜甜的,並帶有不同香料味,味道好特別。Spaghetti with wild mushroom & black truffle cream sauce $158這裏的黑松露意粉好好味啊!醬汁勁creamy,濃濃嘅菌味,蘑菇跟醬汁都很多,完全包住每
這裏的黑松露意粉好好味啊!醬汁勁creamy,濃濃嘅菌味,蘑菇跟醬汁都很多,完全包住每一條意粉,意粉很彈牙,煮得韌度剛好,加上超級大碟,兩個人都夠食。
不知道一碟意粉咁多,仲叫左兩客,另一碟叫了喇沙口味,哈哈,crossover好特別呀。雖然係雞肉喇沙汁,但都有啲海鮮湯嘅感覺,食左少少已經超級飽,兩碟都打包了。
店內大部分都係外國人,唱著老舊的英文歌,感覺好優閒,輕輕鬆鬆食餐飯,和朋友吹吹水,享受人生。