2016-11-29 991 瀏覽
我在寫食評的一刻, 我已經再想光顧Captain's House, 皆因我係一個海鮮迷,無鮮不歡.  來到Captain's House, 令人格外舒服.  餐內有木板作裝飾.  天花掛上八爪魚燈, 掛着一盞盞淡黃色的吊燈作裝飾, 顏色柔和, 使人特別平靜.  頂上掛上魚網, 好像為魚夫出海作出凖備, 我覺得好像在船上吃海鮮, 特別有一番風味, 既平靜又舒服. 我個人比較喜法國生蠔, 所以我點了KYS ($42) & Gillardeau ($52) 作頭盆, 味道鮮甜,肉質嫰滑, 有海水味.最終都無令我失望,好喜歡這種味道, 仍然懷念中.   其實仲有其他生蠔選擇, 下次再試 !Grill Wagyu Beef Salad ($148), 我覺得好抵食. 和牛有口感, 不會太薄.  有粉紅色的肉質,鮮嫩而有肉汁, 火候控制得好好, Served  with salad, 突出了牛肉味道, 皆因salad 比較清甜, 好新鮮, 好fresh ! 主菜當然是[熱船長海鮮拼盤], 來到 Captain's House, 一定要點海鮮盤. 自選海鮮 ! 自選醬汁! 自由配搭 !餐廳還提供唔同

有其他生蠔選擇, 下次再試 !

salad 比較清甜, 好新鮮, 好fresh !
Grill Wagyu Beef Salad

餐廳還提供唔同大小嘅海鮮船給客人選擇.
廚師用膠袋封好,海鮮與醬汁一起蒸煮,  以保留海鮮的味道 😋

Shake Shake薯條你就聽得多 !

Shake Shake海鮮你又見過未呀 ?

為了將醬汁均勻地融入海鮮當中, Waiter不停地Shake. 醬汁方面我點了檸檬牛油, 味道較為清新,不會太濃, 可以突出海鮮的鮮味,亦是Waiter推介.
海鮮袋
登 !登 ! 登! 主角出場 👇一打開大大袋的海鮮袋, 好香呀!  全部香味與蒸氣一同湧出, 清香撲鼻.  百般香味融入空氣當中, 有清新嘅檸檬, 有淡淡的牛油味.  從氣味

上, 我已感受到這盆海鮮一定是鮮味十足,必食之選 !
海鮮袋
雖然我得一個胃, 但係我係一個海鮮焚化爐, 無鲜不歡, 所以我地㸃了五款海鮮包括有小龍蝦, 長腳蟹,扇貝,蝦,蜆, 還加了自選海鮮虎蝦,相當豐富.  各種海鮮充滿了

海鮮的甜味融會了同醬汁的清香, 美味可囗, 簡直係絕配! 我個人比喜歡長腳蟹和小龍蝦.  長腳蟹大大隻, 啖啖肉,美味可口. 好滿足 ! 😄😄 小龍蝦口感很新鮮甜,沒有

雪味, 很爽囗.
廚師再加入辣香腸,新薯和粟米作配菜.  除了海鮮的鮮甜之外, 而配菜吸入了各種海鮮的精華, 鮮味十足,味道更加豐富!
海鮮袋
作為完滿美的一餐, 甜品一定不可缺少.  我點了Cappuccino cheese cake $68. 蛋糕做得不錯,芝士味適中, 口感幼滑扎實. 廚師特意為客人準備了多款甜品, 大家可以隨意選擇!
Cappuccino cheese cake
值得一提是餐廳很細心, 為食客準備可龍蝦圍裙,不怕海鮮汁濺到.  大家可以食得豪邁一點, 直接用手食,無拘無束咁大吃一頓! 幾好玩又過癮 😋😋
2016-11-14