2020-05-23
今次搵食搵到黎神燈海鮮酒家!因為睇過食評,好多人都推介呢度有好多特色嘅嘢食!一坐低就問我哋飲咩茶,原來呢度有玄米茶,真係好特別嘅選擇!我哋就即刻揀咗😍之後送上花生,淋淋地好滋味,老公食唔停口!第一碟黎到係懷舊蝦多士!($158)熱辣辣即炸即食,超級香!隻蝦好大隻🦐🦐🦐而且非常彈牙好足料!點埋沙律醬食仲好味!之後就嚟咗個生焗珍寶蜆($108)睇相就見到有幾咁大隻! 因為啲蜆夠大隻,夠新鮮,所以其實唔使太過多嘅調味,都已經可以帶出嗰陣鮮味呢兩件椒鹽豬手($92)黎到時,簡直嚇親我哋。因為我哋冇諗過係咁大件!大件都好似我隻手掌一樣咁大!個椒鹽做得好出色好惹味。唔會話好多炸粉,只係薄薄一層皮包住豬手嘅肉。除咗刀叉之外,店員仲附上手套,非常貼心!可以啖啖肉咁食!份量真係超級多嚟到重頭戲,就係人人都有叫嘅砂鍋蟹粥($168),亦都係我同老公最期待嘅嘢食!店員會拎過爐出嚟,喺我哋面前再將煲粥加熱!亦會問我哋需唔需要加葱同配料落個粥度。最值得一讚嘅就係,見我鍾意相機食先,有個店員仲特登話幫我用匙羹撈起個蟹殼,俾我影張靚相!真係好值得一讚👍🏻👍🏻蟹粥好香好綿,粥底好濃味。蟹殼已經由師傅拆開左啲,等我哋容
之後就嚟咗個生焗珍寶蜆($108)
蟹粥好香好綿,粥底好濃味。蟹殼已經由師傅拆開左啲,等我哋容易啲食!
最後埋單時,店員仲送上甜品俾我哋食。本身以為係普通嘅中式糖水或糕點。原來係一粒凍冰冰嘅蜜瓜味糯米糍!蜜瓜味非常濃郁!食到我地好滿足!