位於人來人往的灣仔道,地理上佔盡優勢。聽講呢到有令人好回味既蟹粥食,雖然我不是蟹控,但搵左海鮮控既兩老陪我。  平時經過望到裡面一眼見晒,原來經過小廳後直路進入大廳。大廳內裝潢同茶餐廳差不多,分別有卡位和長枱。牆上掛畫以黑白照,以舊香港為藍本。服務員反應好快,一坐低即有熱水供應,又不會硬SELL海鮮,但蟹粥是必點的,還點了、 兩份,因為我皮膚過敏,要忍下口, 睇左當食左。先講下煲呢煲 巨形 ,相信可以供四至六人份量。 打開沙窩煲蓋,熱騰騰的煙撲出來,粥底相當棉密,老豆話隻黃油蟹應該有一斤。蟹膏多到不得了,有些還黏著在蟹蓋內。一隻蟹未必可以將粥底煲成全橙黃色,相信大廚為令鮮味加倍,特意放入額外的蟹膏,所以個粥係極度鮮甜,質感亦夠稠,原來食粥不以食飽人架。唔好以為膏多肉小,蟹肉亦相當豐富,真材實料,兩老慢慢咁將一隻巨蟹鯨吞。另外兩款海鮮、,根據老爸口述如下: 前者扇頁唔算好大隻,不過味道調得恰好,有咸香,鮮味不會被蒜蓉搶去。是先蒸至肉稔後再上粉炸,外脆內軟的鮑魚,咬落唔算太油膩,有水準。風沙則以麵包糠取代蒜蓉,麵包糠雖然炸得金香,但味道當然比蒜蓉次一級。 即是雲耳蒸雞,用上肥美鮮雞烹調
[一番風味] 位於人來人往的灣仔道,地理上佔盡優勢。

平時經過望到裡面一眼見晒,原來經過小廳後直路進入大廳。

服務員反應好快,一坐低即有熱水供應,又不會硬SELL海鮮,但蟹粥是必點的,還點了[蒜蓉粉絲蒸扇頁]、[風沙
鮑魚] 兩份,因為我皮膚過敏,要忍下口, 睇左當食左。

先講下煲呢煲 巨形 [蟹粥] ,相信可以供四至六人份量。

另外兩款海鮮

[蒜蓉粉絲蒸扇頁]、[風沙鮑魚],根據老爸口述如下:

[風沙鮑魚]是先蒸至肉稔後再上粉炸,外脆內軟的鮑魚,咬落唔算太油膩,有水準。風沙則以麵包糠取代蒜蓉,麵包糠雖然炸得金香,但味道當然比蒜蓉次一級。
[四珍蒸雞] 即是雲耳蒸雞,用上肥美鮮雞烹調,雞肉閃令令油水充足。

重點是味道醃得十分出色,個汁咸有帶甜,滿滿的雞油香用來送飯一流。肶位特多真是啖啖肉。
三個人食得相當滿足。位量夠。

上菜快、無花生、無茶錢, 幾抵食。
2017-04-04