2017-07-10
今天是朋友的生日,而這位朋友是非常中意打邊爐又是海鮮精,所以上網search了一下。發現這間位於旺角創興廣場的「一鍋豐」,價錢合理,地點又方便重點是......任飲任食2個半小時啊這間店是全層的,所以地方相當大,座位多而闊落,有圓檯亦有卡位。自助醬料區 和 飲品雪櫃均置於一頭一尾,相當貼心喔飲品雪櫃內的選擇非常多,真是第一次見啊 !多到試唔切啊 言歸正傳先 ~~~~ 今次我們揀左椰子雞鍋做鍋底,貪佢清清地又有椰子香味真係有椰子架雞件都算多。而海鮮拼盤呢.......就揀了火鍋餐 $238] 。哇 ~~~ 好豐富喔!(有鮑魚,有殼蠔,海斑,珊瑚蚌,桂花蚌)海斑 : 肉質淋身,骨少 。珊湖蚌 & 桂花蚌: 新鮮且非常爽口。鮑魚 : 好大隻,好新鮮,彈牙爽口。廚師亦細心地預先為大家切片,每一片都只需輕輕涮一下,便食得。有殼蠔 : 大隻而且鮮甜肥美。雖然海鮮是一次性的,但其他火鍋配料只需填寫order紙就可以了。種類都有好多架,有d是出面打邊爐的店舖都比較少見到的連刺身都是任食的,雖說種類唔多,但都唔錯啦,任食喎。雖然我就唔食刺身,但身邊朋友都encore了3,4 round,就我所見都算新鮮
發現這間位於旺角創興廣場的「一鍋豐」,價錢合理,地點又方便
重點是......任飲任食2個半小時啊
自助醬料區 和 飲品雪櫃均置於一頭一尾,相當貼心喔
飲品雪櫃內的選擇非常多,真是第一次見啊 !
多到試唔切啊
言歸正傳先 ~~~~
今次我們揀左椰子雞鍋做鍋底,貪佢清清地又有椰子香味
真係有椰子架雞件都算多。
而海鮮拼盤呢.......就揀了[鮑魚海鮮火鍋餐 $238] 。
哇 ~~~ 好豐富喔!
(有鮑魚,有殼蠔,海斑,珊瑚蚌,桂花蚌)
海斑 : 肉質淋身,骨少 。
珊湖蚌 & 桂花蚌: 新鮮且非常爽口。
有殼蠔 : 大隻而且鮮甜肥美。
種類都有好多架,有d是出面打邊爐的店舖都比較少見到的
連刺身都是任食的,雖說種類唔多,但都唔錯啦,任食喎。
雖然我就唔食刺身,但身邊朋友都encore了3,4 round,就我所見都算新鮮,肥美。
特別是三文魚,直頭是厚切啊,肉質光澤又肥美,朋友不斷說 : 抵啊!
其他火鍋配料 :
蝦丸,金錢肚,蟹爪捧肉
蝦丸 : 蝦肉新鮮,彈牙
金錢肚 : 爽口
蔬菜,豬潤,炸魚皮,響鈴,生根,午餐肉
蔬菜 : 新鮮翠綠
豬潤 : 算是新鮮爽口,出面比較少見到
午餐肉 : 我覺得麻麻地,不是平時食開的味道
白鱔片,黑豚腩片,牛骨髓,海蝦,鮮滑牛肉
鮮滑牛肉 : 肉質真係好嫩滑啊,只需稍稍涮一下,便可入口,而且唔韌。
海蝦 : 大隻,新鮮,唔霉
手切肥牛 ~~~
花膠 ~~~ 都幾大片架。
芝士雙響丸 ~~~ 第一次見,形狀成個嘴唇咁,味道就甜甜地幾特別。
這2款是出面少見的火鍋配料,值得加分。
墨魚滑
*** 雖然是任飲任食,但記得唔好浪費食物啊 ***