2021-06-10 415 瀏覽
見到網上介紹呢間有海鮮小菜放題,就相約嫲嫲去試吓,因為佢老人家至鍾意食海鮮㗎啦海鮮拼盤及鰻魚入座就送上海鮮拼盤及鰻魚,海鮮拼盤有蝦、青口及翡翠螺,整體都夠鮮甜爽彈,鰻魚亦夠肥美海螺類有秘製辣味同白酒煮,老人家唔好辣所以叫咗白酒煮,酒味唔太濃,螺肉亦夠淋唔韌主食:潮式蠔仔肉碎泡飯/肥美肉蟹主食有兩款粥,一款泡飯及黃金炸饅頭選擇,選擇蠔仔肉碎泡飯喺因為自己整比較麻煩,洗蠔仔工夫多,所以一定要試吓,蠔仔細細粒都幾飽滿同鮮甜;肉蟹都喺有兩款煮法,橋底炒(辣)同薑蔥炒,梗喺薑蔥炒啦,咁先可以食到蟹嘅鮮味嘛,而且仲勁多蟹膏添游水海魚類有五款選擇,叫咗豉汁蒸黃立䱽同剁椒蒸魚雲;䱽魚原條上用豉汁蒸非常惹味,魚雲啖啖肉夠滑溜,雖然配剁椒蒸,但不算太辣田園蔬菜有六款選擇,點咗金蒜蒸勝瓜,勝瓜清甜同金蒜味道很夾爆鑊金成十款選擇,欖菜肉鬆四季豆喺我至愛,四季豆甜肉鬆惹味,很夠鑊氣炒粉麵類有四款選擇,唔嗅米氣嘅老人家就叫咗碟干炒牛河俾佢,牛肉唔韌而且炒得香口爽身精美甜品甜品固定有兩款,而精美品就每日不同,今日喺南瓜西米露,非常香甜

海鮮拼盤及鰻魚

海螺類

主食:潮式蠔仔肉碎泡飯/肥美肉蟹

游水海魚類

田園蔬菜

有六款選擇,點咗金蒜蒸勝瓜,勝瓜清甜同金蒜味道很夾

爆鑊金

炒粉麵類