2018-09-29
話說上次朋友帶我去佐敦S2食鐵板燒, 我同朋友都真心覺得正, 坐喺吧枱撩師傅傾計, 兼讚佢整得好食, 唔知係咪服務員聽到我哋嘅對話, 埋單時....她好醒目咁向我哋推介S2中環的S2 Kitchen, 專食海膽, 仲話價錢一定不用$1788/位咁話, 就係咁......我同朋友今晚又嚟咗位於石阪街上的 S2 Kitchen 食海膽餐鳥。S2 Kitchen 屬於典型的日本小型居酒屋格局, 燈光較暗, 佈置簡單, 除咗小型吧檯, 祇有约大約5-6張細檯, 因有客人坐了, 不方便影。S2就係呢個S2 十層打卡海膽杯最矚目, 海膽迷打卡之作。 食店還有基本的日本居酒屋食品供應 eg 燒物/魚生/主食/炸物/酒類飲品若然大家好似我咁.....樣樣都想食嘅話, 我會推介你主力試佢哋嘅'本店六大推介食物', 範圍即刻縮細左好多。巨峰提子汽水 ($24)先來一杯冰凍的巨峰提子汽水定一定神, 涼一涼個心。特級S2海膽杯 ($398)呢個就係傳說中嘅十層海膽杯, 近年facebook 成日見有朋友 post 相, 但又冇刻意搵係邊間出品, 今晚終於一見其真身及KO 它, 太開心了海膽杯有乜食?上層起 :
S2就係呢個S2 十層打卡海膽杯最矚目, 海膽迷打卡之作。
巨峰提子汽水 ($24)
先來一杯冰凍的巨峰提子汽水定一定神, 涼一涼個心。
特級S2海膽杯 ($398)
海膽杯有乜食?
上層起 :
**黑魚子 ~ 黑魚子較淡口, 唔太鹹, 味鮮。
**北海道紫海膽 ~ 呢個海膽杯之所以咁矜貴, 就係呢個北海道名物~紫海膽, 外形金黃, 色澤亮麗, 看得見的新鮮, 完全唔腥, 入口鮮甜幼滑, 紫海膽特質系比加拿大海膽及馬糞海膽冇咁濃味, 偏清淡甘甜, 美味非常, 海膽杯仲有三層紫海膽咁多......真係滿足到癲, $398絕對值回票價。
**白飯魚薄薄脆 ~ 夠脆口
**冲繩海葡萄 ~ 海葡萄唔使多介紹, 日本健康食品, 少少鹹, 口感爆脆。
**藍鰭吞拿魚拖羅 ~ 油脂十足, 嫩滑非常, 嗰種油甘香吞下口腔內還有餘韻。
**三文魚籽 ~ 粒粒晶瑩剔透的粉橙色鮮味三文魚籽, 口感爆趣鹹鮮。
**白蝦 ~ 香甜滑溜的蝦肉, 仲有少少爽口。
**松葉蟹肉 ~ 仲有我摯愛嘅蟹肉 , 拆好晒肉, 鮮甜爽口, yummy。
**新鮮海帶碎 ~ 有點硬及韌, 用其他食材代替作完結更好 eg 帶子
粒粒晶瑩剔透的粉橙色鮮味三文魚籽
有2層厚厚的北海道紫海膽, 大啖大啖入口, 超爽。
牛油果帆立貝洋風沙律 ($168)
牛油果、带子、水菜、及蕃茄仔, 加上鮮海膽, 以橄欖油及黑胡椒簡單調味, 清清淡淡, 有牛油果的香滑, 帶子的鮮爽, 水菜的爽脆, 當然最正系嗰兩杂甜美幼滑海膽啦。
S2特色火燄卷 ($148)
嘩!熊熊烈火盛上, 火炙過的芝士軟軟的身軀依附在飯卷上, 再放上蟹籽, 中間夾著蟹柳及蛋, 很美麗的外表, 很有內涵的味道。
海膽燒岩蠔 ($98/隻)
即叫即燒, 上枱香到不得了, 香滑芝士, 爆脆蟹籽, 香甜海膽, 配鮮爽的日本岩蠔, 口感及味道豐富多變, 好好食
脹卜卜的岩蠔, 來自海洋的鮮甜
清酒鮑魚雞翼 ($78/隻)
原隻鮑魚讓進燒得金黃脆皮的雞翼裏面, 鮑魚非常爽口, 鮑味濃郁, 清酒味道頗濃, 一口半隻雞翼半隻鮑魚, 肉香鮑鮮一齊來, 好好味呀 >>>>>
芝士年糕 ($48)
年糕燒過, 表面香口, 內裏心軟, 咬落煙煙韌韌, 帶淡淡的芝士香味。
師傅正在為我哋準備冷面中......每個冷麵差唔多用上一板加拿大海膽
雪海板上飄 ($318)
迷霧的板上飄
冷麵應該用海澡類制成, 因為麵質好Q 彈, 冷麵汁以鮮芥未、新鮮秋葵汁及醬油制作, 清新微辣。
差唔多用上一板加拿大海膽, 加拿大海膽體積比日本海膽大, 呈鮮艷的橘黃色, 入口即溶, 味道較濃厚, 來自海洋的甜美.......oh.....今晚實在太幸福了。
海膽雪糕 ($68)
這個傳說中的海膽雪糕, 我都係第一次食, 先欣賞佢美麗嘅外表, 雪糕球上的海膽是熟海膽。
當海膽遇上北海道牛奶成就的海膽雪糕, 原來味道有啲似甜的淡芝士, 還有少少好輕好輕鹹蛋黃嘅清甘, 味道好特別。
泡芙 (送的)
師傅除咗注重食材新鮮, 設計的菜單賣相都好別緻, 好睇又好食, 基本上今晚食既野都VERY GOOD, 海膽迷不能錯過的餐廳。