2022-08-09
放假同老公諾士佛臺happy hour完,之後嚟到咁日式型格居酒屋,入到去已經餐廳好心思佈置,值得加分! 入到去見到上見到牆身大幅日本嘅畫, 好有日本返鄉下既感覺! 去居酒屋點少得飲Sake, 老公點咗支Sake,好易入口,佢地提供 Sake 酒杯 8宮格任你揀 , 有五顏六色旋轉既玻璃酒杯! 超有儀式感!首先前菜,我地點咗酢漬水母第一次食水母,對我嚟講好新奇, 竟然係好爽,配醃料食落去少酸酸地, 夠曬開胃! 田螺份量剛好,驚喜地好爽口,又新鮮!啲田螺又好入味,送酒簡直一流!主菜我地點咗海膽松葉蟹蓋甲羅燒,呢個仲有即埸專人幫你燒埋,真係太好服務,呢個甲羅燒入面放滿住啲蟹膏 , 仲有兩片海膽 , 兩樣加埋一齊燒, 燒緊嘅時候已經聞到好香蟹肉同海膽味,只需要幾分鐘就食得, 將熱辣辣海膽松葉蟹放係梳打餅上面, 第一啖食落好鮮味! 一啲都唔係腥, 兩樣加埋一齊食真係好夾! 好食到我仲想 encore😂銀雪魚賣相好吸引, 燒得剛剛好, 食落外脆內軟, 而且肉質特別滑, 再配埋特別日式嘅醬汁 愈食愈想食,呢個絕對係必叫!雞軟骨佐酒良品,師傅整到啱啱好,唔會太乾,入面雞軟骨都有水分柚子啫喱生蠔老
首先前菜,我地點咗酢漬水母
啲田螺又好入味,送酒簡直一流!
銀雪魚
雞軟骨
佐酒良品,師傅整到啱啱好,唔會太乾,入面雞軟骨都有水分
柚子啫喱生蠔
老公至愛,手掌咁大嘅日本生蠔,唔會太鹹,好清甜,加埋柚子啫喱將生蠔嘅鮮味帶出嚟,食完兩隻仲想追加
日本蕃薯
嚟到嘅時候問到好香嘅牛油味,食落軟綿綿咁呀
日本年糕
爆漿芝士年糕,外面脆脆的,一口咬落去,入面嘅芝士四方八面湧出嚟,好creamy
茶漬飯
原本仲以為係飯團,原來係湯飯,喜出望外, 清清哋嘅茶漬飯,飽肚之餘,又可以將先前食物嘅油份從口中帶走, 完美嘅配搭