2023-07-17
今次來到位於中環九如坊一間專食OMAKASE既日式餐廳,一入到餐廳樓底非常高,四周再配合以竹林既裝潢令人感覺十分舒適,低調中帶點優雅,就好似置身於日式庭院中。而坐位安排亦很好,每兩位客人之間會隔開,有空夠既空間感。全晚師父都好有禮貌同專業地介紹每一道菜式,而每一道菜都顯盡心思,食材選料亦非常新鮮和當造。可見師父充分利用每一種食材既鮮味同特質,每次一上菜都令人眼前一亮,有驚喜。以下幾道菜式真係不得不提,龍蝦刺身 - 除左本身刺身散發極濃既海鮮味,再配上海膽汁和將紫蘇花加入,做成有獨特既鮮味同花香。宮崎A4和牛 - 肉味香濃而且肉質也是十分嫩滑,再加上配菜,口感層次亦再有提升。北海道白海膽 - 味道清甜,海膽味濃厚,令人一試難忘。玉子 - 有很濃厚的蛋香味,口感像軟棉棉既蛋糕,有別於平時日式餐廳的玉子,無論係味道和口感都更勝一籌。
以下幾道菜式真係不得不提,