2018-12-20
愛好海膽既我,今日跟E先生到中環食好西,鋪頭位於石板街,遠遠已經睇見大大個S2日式燈籠,非常顯眼,內面比較細,有居酒屋感覺,我們被安排坐吧檯,可以近距離睇住師傅表演😆十層海膽杯:必食招牌菜,足足有十層,打卡呃like😆一流。入面有燒白飯魚脆片、黑魚子、海膽、海葡萄、藍鰭吞拿拖羅蓉..等等,每層都各有特色,而味道非常至夾,食得出用料上乘👍🏼叫得海膽杯,海膽特別鮮甜好味。 推薦楊枝甘露沙律:蘋果絲同芒果選料好好,兩者都香甜,再用上柚子汁,酸酸甜甜非常開胃,食完一啖接一啖🤤芝士年糕:外脆內軟,中間暖笠,咬開更有芝士流出,煙煙銀銀👍🏼 S2特色海膽火焰卷:表面經火槍烤過海膽和沙律醬,令壽司卷更和味😆清酒鮑魚雞翼:E先生大讚必食,鮑魚清酒醃制,帶有濃濃清酒香,夾係雞翼中間,雞肉嫩滑,雞皮香脆,而鮑魚爽口彈牙。配搭新穎又美味😋雲海板上飄:冷麵❄️配上用秋葵做醬汁,滑滑的,表面同樣有海膽。海膽燒蠔:大量海膽罩過蠔🤣好誇張丫,而蠔燒得岩岩好,脹卜卜很水潤。海膽雪糕🍦:新奇有趣,侍應話係s2獨有的,鹹鹹甜甜,估唔到都夾到😋海膽宴😆每一道菜都有海膽,用料新鮮好味,大滿足。當日侍應都會主動加水同介紹,服務不錯
海膽宴😆每一道菜都有海膽,用料新鮮好味,大滿足。當日侍應都會主動加水同介紹,服務不錯。
最有趣既就係環保♻️筷子,前面短短竹既位置可以更換,甘就唔洗用甘多竹喇!但變得長長的,非常好笑🤭