今次來到灣仔呢一間amis,靜謐的氣氛,高級的裝修 ,絕對不輸酒店fine dining 💯‼️ 一場來到,食物方面今次揀左9 course menu,主打法西混合菜式,不時不食,餐廳專門揀左時令食材🙀🫶🏻充滿驚喜呀👏🏽👏🏽⬇️⬇️⬇️⬇️9course ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️侍應先為我們呈上麵包:法式長棍包同埋黑啤酸種包,分別配有焦糖牛油同焦糖牛油~仲可以refill ~👏🏽👏🏽1️⃣食完麵包,就係「精緻小點」既環節!精緻小點有三款迷你料理:《昆布熟成日本金目鯛配wasabi 》極其鮮美;《龍蝦肉撻》,櫻花蝦撒上面頭,口感一流,當然龍蝦肉好新鮮;《日本番茄》好開胃,配搭酸汁啫哩同芝士,唔會單調🌷👍🏻2️⃣話明「季節精選」,當然不時不食 ,要食最當造食材啦~《帶子 三文魚籽 馬糞海膽》特別一讚帶子係刺身級!滑溜鮮甜;選用日本馬糞,鮮甜細滑如奶油般感覺。配上柚子酸汁勁fresh。3️⃣「真味三食 」即三文魚卷、秋刀魚、波士頓龍蝦,喜歡吃海鮮🦞嘅食客一定大滿足。 伴碟的龍蝦汁進一步增加鮮味。《自家製三文魚卷》🍣超有心思,滑溜三文魚配合俄羅斯魚子醬、煙燻酸忌廉互相配合,雖然只係一啖 ,味道層次豐富!😍🦞《慢煮波士頓龍蝦》龍蝦

⬇️⬇️⬇️⬇️9course ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

《昆布熟成日本金目鯛配wasabi 》極其鮮美;
《龍蝦肉撻》,櫻花蝦撒上面頭,口感一流,當然龍蝦肉好新鮮;
《日本番茄》好開胃,配搭酸汁啫哩同芝士,唔會單調🌷👍🏻

《自家製三文魚卷》🍣超有心思,滑溜三文魚配合俄羅斯魚子醬、煙燻酸忌廉互相配合,雖然只係一啖 ,味道層次豐富!😍🦞《慢煮波士頓龍蝦》龍蝦肉爽彈,散發濃厚龍蝦味!🐟《日本秋刀魚刺身》 日本秋刀魚就食得多,秋刀魚刺身未試過!廚師將魚表皮燒脆,一口就試到魚肉油脂香同埋刺身的鮮甜。

4️⃣「鹿兒島本鮪藍鰭吞拿魚.赤身他他」
日本鹿兒島的藍鰭吞拿魚他他,魚肉味濃、油脂豐沛!選料果然高質😍碟邊仲配有芥末牛油果醬同埋脆口紫菜天婦羅,錦上添花😍

5️⃣接著下來係「金目鯛立鱗燒 」🐟好多時都係廚師發辦鮨店搵到呢道菜既蹤影!

製作方法係以滾油淋上金目鯛,令鱗片豎立,所以係連鱗片都可以食架~🙀 鱗片炸得極為香脆,加埋嫩滑魚肉,味蕾好衝擊🫶🏻

接著倒入日本春菊熬成的湯,好日式同好特別🇯🇵

6️⃣呢個「蛋料理」不能不推介!🥚🍳

呢一碗蛋料理從底至面的材料順序是:薯蓉-
「蘭王」流心蛋配上、椰菜花🥦泡沫、炸蟹肉🦀️及辣肉腸,最後由侍應刨上黑松露片 。

蘭王蛋的蛋香濃郁,吉爆之後,伴上其他食材,味道出眾!有齊酥脆、軟滑的口感,絕對係神級料理🥳🥳

7️⃣ 「招牌龍蝦湯飯」果然係招牌!選用北海道夢美人米 因為質地黏啲 做泡飯一流!仲加入龍蝦🦞 鱈魚 🐟!至於湯底用蝦頭蝦殼 ,炒完再煮湯 ,所以蝦味尤其濃郁!

侍應再噴上6-8年酒齡的人頭馬干邑🍷,噴在湯上,再加上脆米,有酒香、海鮮鮮香、多重口感,美味佳餚!🍴

8️⃣熱情果雪芭
清清口腔,之後繼續食maincourse

9️⃣牛兩食
黎到呢個「一牛兩食」,廚師用左A4和牛以及牛面脥肉,日本鹿兒島A4和牛脂肪分佈均勻,值得一提既係牛面脥肉由牛骨慢煮8小時而成,入口即溶,牛味濃郁。
伴碟有雜菌菇泥同埋黑醋浸乾蔥,配以凍黑椒汁,層次口感極佳

🔟甜品
一共有幾樣 !其中一部分就以莓樂園為主題
紅莓藍莓上面加上脆脆,再混合士多啤梨蛋糕、香檳啫喱一齊食,別具新鮮感🍴

船型威化餅放在一個箱上,好有海盗寶藏既感覺!而威化餅上面有十勝紅豆、綠茶蕨餅,再加上雲喱拿慕絲,整體甜而不膩

當然唔少得時令水果,網紋蜜瓜、無花果同埋柿 ,款款都夠甜果香滿溢。