2021-12-20
🥂🥐《Sole 法國餐廳🍴》有時人總想浪漫一吓☺️,今晚呀大人就話實現小編呢個願望,帶小編去九龍灣Megabox食法國菜😍!餐廳只開咗幾日,入面佈置優雅而不俗氣,每枱都點上蠟燭及淡水彩Menu Card,餐廳中間那白紙花園景相當精彩👀!店員開口就問要Mineral Water or Sparkling water💧,好Fine Dining、好有外國旅行Feel啊😙!好期待跟住落嚟嘅食物啊😋!唔得!要elegant D😆!☘️🌱🪵🌳🍀🎍🪴🌱🌱☘️🌴🌱🪵Set Dinner Menu For 2 HK$788 🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔸 Soup~🟤 Daily Soup;🟤 French Onion Soup🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻小編好欣賞佢出湯嘅碗都係熱辣辣的🔥!感覺到廚師對食物嘅果份誠意!佢嘅Daily Soup係椰菜花忌廉湯,綿滑順喉👍🏻;洋蔥湯是傳統法式果種煮理,有片法包飄浮在湯面,包面上黏住半溶嘅芝士,湯底大量洋蔥🧅絲!個湯好香好清甜👍🏻😋!🔸 Starter~🟤 Chicken Liver Rate with Port Wine Jelly;🟤 Burrata Chees
《Sole 法國餐廳🍴》
☘️🌱🪵🌳🍀🎍🪴🌱🌱☘️🌴🌱🪵
Set Dinner Menu For 2 HK$788
🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳🔳
🔸 Soup~
🟤 Daily Soup;
🟤 French Onion Soup
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔸 Starter~
🟤 Burrata Cheese With Basil, Tomatoes And Thyme Oil
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
雖然係前菜,但絕對不馬夫👍🏻!
酒香雞肝醬🐣伴砵酒啫喱,將厚切嘅雞肝醬帶到烤烘過的脆脆多士上灘開,就會即刻聞到那份醇香酒意🤤😍!入口即化!醇香之餘溫柔滑嫩😌👍🏻。
呀大人超喜歡布拉塔芝士伴蕃茄🍅,布拉塔芝士就好似流心的水牛芝士,芝士的外皮香醇柔軟,包著又滑又香的忌廉咁,當𠝹開之後就自然聞到濃濃乳酪🧀️香😍!
廚師用左紅、綠🍅兩種蕃茄🍅和車厘茄😍互相陪伴出場!蕃茄嘅鮮更能帶出布拉塔芝士嘅濃和滑😋❤️👍🏻!
🔸 Main Course~
🟤 Wild Mushroom Risotto With Truffle Paste;
🟤 Pan Seared Slow-Cooked Pork Rack With Pineapple Cumberland
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
野菌黑松露意大利飯未送到上枱已經聞到陣陣超香的松露味🤤!飯粒分明,超掛汁!加上廚師用上白色的蘑菇🍄和黑色的大啡菇🍄,令忌廉意飯多了不同口感😋。
另一度菜:慢煮豬架配甜酸菠蘿🍍沙律🥗!呢度慢煮豬架🐷,應該係小編食過的最綿嘅!食落感覺綿滑到好似食緊鵝肝咁!肉質嫩滑,肉汁豐富👍🏻👍🏻!
佢嘅配醬都好正!將Cream混合少許薯蓉,再調味而成。豬架🐷點落去,一齊滑到上太空!😍😝❤️!
佢嘅甜酸菠蘿沙律🥗🍍又係另一個驚喜!菠蘿先經輕煮以至糖化🍍,更帶出菠蘿🍍本身嘅鮮同甜!加埋其他沙律菜🥗配搭,好正👍🏻!份量可以再多d就更好了😋😋😂!
都係果句,佢哋上枱時隻碟夠熱!小編已經加曬分👍🏻🥰☺️!
🔸 Dessert~
🟤 Crème Brûlée;
🟤 Chocolate Panna Cotta With Spiced Pepitas
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
兩款甜點,一冰🧊一火🔥!一冷一熱!
法式Crème Brûlée 🍮,甜點碗熱辣辣🔥上枱,但火熱兼脆脆焦糖上面🔥有個正在慢慢溶解緊嘅雲尼拿雪糕🧊😱,🔥焦糖脆面嘅下面又原來係好夠凍🧊嘅蛋香滑滑布丁🍮!媽啊!好混亂喔🤪!但超級回味😋!超級好食😍👍🏻!
朱古力奶凍伴焦糖南瓜籽🎃脆片!口感似食緊超高級、超香滑、超濃香朱古力味嘅雪糕咁❤️🧊!無得輸!加上奶凍上面的南瓜籽,脆卜卜又香香地,好有咬口感。係一款會帶比人幸福感嘅甜點👍🏻❤️!
🔸 Drinks~
🟤 Blue Flower Earl Grey Tea ☕️
🟤 Liquorice Mint Tea 🍵
☘️🌱🪵🌳🍀🎍🪴🌱🌱☘️🌴🌱🪵
後記:Fine Dining 能讓你對每道菜都慢慢細味咀嚼,還有專人關心出菜嘅進度,告訴你將會食到那裡😍。加上法國菜嘅精緻細膩、層次感豐富,讓小編真的感受到:食物,不只是為了滿足果腹之效,更能達至心靈之樂😋。這餐讓我們都很享受☺️。
…………………..ShopInfo…………………
🌱:Solé
🍃:九龍灣Megabox5樓3-4及9號舖