2019-03-15
今晚約咗個好耐無見的朋友食晚餐,大家都一約而同地揀食日本野,見到呢間尖沙咀的漁穫浜燒係新開,地點又方便,就打電話黎訂位食。餐廳環境富有日式風格,用上淺黃色的木色裝修,中間有多張長檯,同兩間包廂房,係聚會聊天的好地方。一坐低就叫咗枝清酒,天祿光臨,300ml,$268,冰凍可口,酒味香醇,易入口,帶有淡淡花香味。沖繩風沙律,$138,用上沖繩的多種特產,有海葡萄,苦瓜等,海葡萄味道鮮甜爽脆,份量多,苦瓜味道鮮而苦澀,苦瓜好濃郁,配上多種新鮮刺身,如油甘魚,八爪魚等,味道層次豐富。池魚刺身,$298,賣相好靚好吸引,係原條築地直送的池魚,師傅刀功技術高,切得晶瑩薄切,點醋汁食味道好夾,魚肉煙韌彈牙,有口感。活貝漁穫浜燒盛合,$698,我地加$100將帆立轉成活帆立貝,盛合包括仲有珍寶大蝦,松葉蟹腳,鮑魚,蠔等,份量十分多,鮑魚一上枱依然係會郁的,味道鮮甜彈牙,肉質嫩滑。職員會好貼心地在檯邊幫我地燒好啲海鮮,即食味道鮮甜,特別係松葉蟹腳,燒的時候散發陣陣香濃的蟹味,入口清甜。清酒燒活帆立貝,肉質厚身多肉,燒得剛好熟,嫩滑清甜,吸收晒清酒的清甜。燒白鰻,$138, 鰻魚切得大塊,厚身嫩滑,醬汁
燒白鰻,$138, 鰻魚切得大塊,厚身嫩滑,醬汁濃味香甜,燒得皮脆肉滑,入口即溶。
香煎蒜片厚切牛舌,$98, 牛舌燒得剛好熟,肉質香甜嫩滑,牛肉味濃郁。
甜品我地叫咗柚子雪葩同椰子雪糕,兩個都係餐廳的招牌甜品,雪葩口感較清甜爽滑,柚子味香濃,椰子雪糕奶滑香甜。