(非會員)
2005-01-16 321 瀏覽
到洲際酒店試自助晚餐, 氣氛不錯, 但覺與之門放得太密, 而且二人有一人要背靠窗門, 當看激光演時, 要轉身向後望放可.開始想先試個湯, 有竹笙雞絲翅, 冬蔭公, 但我揀佐一個西湯叫parsnip, 似忌廉湯但有好清香的蔬菜味, 正, 一定要試......沙律: 先來一大碟ceasar salad ,好fresh, 還有我最致愛的parma ham melon, 食佐四舊..滿足, 其他有十多款自選沙律, 不過不失!魚生: 只是一般魚生刺身及壽司, 冷麵等...不太特別.海鮮: 凍蝦,凍蟹青口乃指定動作, 但以大大盤且不斷供應的兩款開邊龍蝦最為吸引, 有本地及波士頓兩款,啖啖龍蝦肉, 回本菜!生蠔都有三款: 但可能不是ber字尾月份, 不是太大隻, 但是即開上碟, 保證新鮮!熱盤: 有燒味檔及一些小菜類, 但有一味西蘭花班球頗有水準, 大大舊班球, 新鮮且彈牙, 十分有口感, 較原條蒸魚上還來得更得體! 甜品: 水準較為令人失望, cake 的款式不多, 只是一小杯的mousse及細細件的餅卻有大量不同款式, 另有一個custard puff 砌成的山以糖醬淋上面, 賣相十足, 味道卻

魚生: 只是一般魚生刺身壽司, 冷麵等...不太特別.

甜品: 水準較為令人失望, cake 的款式不多, 只是一小杯的mousse及細細件的餅卻有大量不同款式, 另有一個custard puff 砌成的山以糖醬淋上面, 賣相十足, 味道卻可稱為難食(不會只是用來裝飾的吧!)
接著唯有寄望我致愛的拿破崙餅了, 可惜用了raspberry做top, 比起用芒果或士多啤梨遜色多了; 再試一個pancake加芒果雪榚, 都是不夠誠意之作.

總括: 以每位連加一要400多元來算, 我覺得cafe too比較抵食得多, 難怪長年爆滿.