2022-07-06 60 瀏覽
基地貳係一間酒吧餐廳 位於尖沙咀 餐廳環境舒服 梳化位有大螢幕包圍 不停播放唔同嘅風景例如海景和藍天 環境寬敞梳化舒適 播放住輕鬆嘅音樂🎶燈光較到微暗 令到心情更放鬆好似有度假嘅感覺 好relax好chill🏝🥂餐廳主打泰式fusion菜 選擇多而且菜式都幾特別 博大霧❔一打開蓋 入面的煙霧慢慢飄出映入眼簾的原來係三文魚刺身配上泰式酸辣汁 每片三文魚上都有辣椒同蒜片 每一口都酸酸辣辣 十分開胃🤤冬陰功湯🥣比起平時嘅冬陰功湯更重椰香🥥唔會太辣太酸 口味應該會更容易接受 湯入面仲有一隻大蝦同菇 🦐份量適合兩個人一齊share~基地炒飯炒飯以店名命名 相信都係招牌菜之一 碟上除左炒飯仲有龍蝦🦞龍蝦肉質彈牙 雖然燒過但唔會好乾 龍蝦上面仲有蟹籽點綴 增添口感 炒飯就甜甜的 加埋龍蝦更顯鮮味燒春雞🐥春雞燒得外脆內嫩 雞皮脆口又充滿香料嘅香味 雞肉依然保留到肉汁🍗配上蕃茄仔蘆筍翠玉瓜等配菜 令到個雞冇咁 heavy 香蕉pancake香蕉pancake上面淋上朱古力醬同煉奶 旁邊仲配上士多啤梨 望落十分吸引 食之前擔心會好甜 但食落剛剛好好 pancake煙韌 加埋pancake鹹鹹甜甜的 食完

博大霧❔

冬陰功湯🥣

基地炒飯

燒春雞🐥

香蕉pancake
香蕉pancake上面淋上朱古力醬同煉奶 旁邊仲配上士多啤梨 望落十分吸引 食之前擔心會好甜 但食落剛剛好好 pancake煙韌 加埋pancake鹹鹹甜甜的 食完唔會覺得好滯 剛剛好👌