2019-02-01 47 瀏覽
尖沙咀 泰濃麵, 一間專食泰國麵的餐廳,主要有船湯、冬陰公湯同清湯,再配上唔同既配料,有豬、雞、牛同蝦等。我同朋友分別叫了冬陰公湯同船湯。粉麵選擇有好多,有河粉、薯粉、金邊粉、黃麵或湯飯。這碗是黑豚肉冬陰公湯,除了黑豚肉,還有好多配料,非常抵食。有蟹棒、青口、蝦、菇同秋葵,用料十足。冬陰公湯少少辣,更能帶出鮮味。黑豚肉肉質嫩滑,鮮甜味美!另一碗係頂級安格斯牛肉船湯,同樣地,除了安格斯牛肉,還有彈力十足的魚蛋、豬肝、好入味的蘿蔔同撒在麵上的脆脆,亦感到十分驚喜同有誠意。船湯感覺有點似沙爹味,好濃郁,配上彈滑的牛肉,非常滋味!小食方面,叫了一個泰式小食拼盤,有炸雞翼,炸蝦餅和炸芝士雲吞,各兩件。炸芝士雲吞有驚喜,外皮酥脆之餘,內餡好鮮味,好似魚滑!飲品有青檸梳打,象牌梳打水有保證~

飲品有青檸梳打,象牌梳打水有保證~