2018-09-12
香港嘅泰國餐廳真係非常多,但菜式方面都係大同小異,難免差一點新鮮感,而今次呢間餐廳嘅泰國東北地道美食真係令我眼前一亮,特別用咗泰國東北地區依善嘅地道菜式,真係好期待。粟米鹹蛋木瓜沙律泰國餐廳大多都係食木瓜沙律,而今次呢個沙律對於我嚟講真係相當新鮮,因為隨咗有木瓜沙律嘅材料之外,更特別加咗粟米、鹹蛋等食材組合,味道方面亦出奇地夾,酸酸辣辣帶點咸香相當醒胃。酸芒果伴特色醬汁原塊酸芒果味道清爽帶點酸味,配上泰國特色醬汁一齊食真係唔錯,而醬汁則有魚露、椰糖、乾蔥、蝦米、炸辣椒乾調配而成,味道酸酸甜甜相當滋味。酸辣牛雜湯香港食泰國菜真係比較少見的一個菜式,而呢個酸辣牛雜湯就係泰國東北部農民常吃的家常菜,內裡有牛腩、牛筋、牛肚和牛柏葉等,加埋不同香料一齊食味道酸辣非常惹味。黃咖喱河蝦炒麵呢個菜式真係好正,首先黃咖喱香辣並重唔食辣嘅朋友都岩,加埋炒油麵、河蝦一齊沾上咖喱汁真係相當回味,食唔停口呀。蕉葉海鮮卷又一推介菜式,蕉葉海鮮卷其實係用咗好多海鮮,鯪魚肉、蝦、魷魚、帶子、蟹肉等,加入紅咖哩、蛋等香料己成,每一啖都會食到豐富嘅海鮮。招牌泰北燒雞呢個燒雞亦相當出色,燒雞外皮香脆且肉質相當嫩滑,特別食得
味道方面亦出奇地夾,酸酸辣辣帶點咸香相當醒胃。
呢個菜式真係好正,首先黃咖喱香辣並重唔食辣嘅朋友都岩,
加埋炒油麵、河蝦一齊沾上咖喱汁真係相當回味,食唔停口呀。
呢個燒雞亦相當出色,燒雞外皮香脆且肉質相當嫩滑,
特別食得出佢用咗炭火燒出嚟嘅風味,而且燒雞同時亦配有燸米飯都幾抵食。
食到最後當然唔少得食甜品啦,而餐廳更自家製雪糕水準亦非常高,
雪糕方面分別有芒果雪糕、椰子雪糕、荔枝雪糕,味道唔會過甜,
而且真係食到果肉係裡面,真係好滿足。