2018-04-30
今日和同事到旺角見客,又到食午飯時間,上次去過朗豪坊隔離座大廈朗晴坊食,已想食這間泰國菜,今日终於有機會試下。這間真心泰國菜館,裝修绝對泰國feel, 餐廳座位雖然較迫, 但勝在臺是一排排,加上座位有好多,今日午飯時間全場爆滿, 非常熱鬧。看了餐牌,食物種類選擇很多,由於非常肚餓,最後不停點點點,點了泰式菠蘿炒飯、 泰式濕炒河、 泰式炸蝦餅(4件)和 馬拉盞炒通菜, 款款都是我自愛。泰式菠蘿炒飯, 雖然沒有菠蘿盛載, 但材料豐富,份量亦多, 炒得好夠鑊氣,非常惹味。泰式濕炒河, 以雞肉為主, 河粉雖然炒到一舊舊, 但湯汁美味,食落非常開胃。泰式炸蝦餅, 我的至愛食物, 食泰國菜必要之一, 蝦餅炸得非常香脆,蝦肉新鮮, 好有咬口,肉身彈牙鮮甜。最後馬拉盞炒通菜, 味道香濃, 通菜食落口感好爽口,新鲜菜, 加上分量其多,美味。食完咁多嘢,最後店主還送了兩碗糖水:椰汁西米露,非常窩心,好滿足呀。