2021-08-23
一直都知淘大商場好多嘢食,但係唔知原來隔離嘅德寶商場都有好多食肆,而且呢邊感覺靜少少,唔使等位等咁耐,今日就去咗德寶商場2樓嘅台灣館,平日嘅夜晚七點去到,都仲有好多位置,而且呢度有大玻璃窗,感覺好開陽,望住晚霞食飯,感覺不錯。晚餐可選小炒、台式飯麵、雞煲或烤魚火煱等,見到個烤魚好吸引就要個來試吓。這個「大紅袍泡椒烤魚」($238)相當大條,用上大量芫茜、蔥、泡椒、紅椒、青椒、酸菜等配料,試一口湯都幾辣又帶酸,喝得熱血沸騰!至於主角應該是一條魽魚,表面應該輕輕炸過,魚肉好多無咩細骨,啖啖軟滑很不錯!而魚肉本身又不是太辣,如果怕辣就可以飲少啲湯。特別介紹下佢個泡椒,個樣有點似蕃茄,啜了一口汁十分咸🤣,應該只是煮食時出味,唔預你放入口的本身烤魚加白飯都夠飽,但係我哋都叫多碟蒜蓉炒台灣A菜($58 ),都炒得幾靚,菜葉深綠好新鮮。另外我哋都加左兩杯飲品:冷泡玄米煎茶和凍洛神花茶,前者是一樽有茶包的,我喝的洛神花茶相當醒胃,清新選擇配麻辣烤魚很不錯。