2019-05-09 97 瀏覽
達克瓦茲呢款法式甜點係香港唔算好普遍,呢日K發現灣仔有一間達克瓦茲專門店,仲有多款口味選擇,咁K當然要去嘗下鮮啦😎店面以純白為主,整體感覺好簡約清新,一入去就見到展示櫃裏面放好一整排既達克瓦茲比你挑選口味,味道都比較多樣,例如K揀左既荔枝玫瑰蔓越莓同伯爵茶口味,另外亦有綠茶麻糬、花生巧克力、焦糖奶油鹽之花、冧酒萄葡乾、鮮芒果等口味,真係會有啲選擇困難🤣另外,店家亦有出售其他既法式小甜點😝一打開包裝已經聞到好濃郁既牛油香味,蛋白餅口感鬆化酥脆,帶點微甜,中間夾左奶油餡料,店家好細心咁附上說明卡,介紹想要邊種口感,就要預早幾多從雪櫃拎出黎解凍。奶油餡料牛油味道好重,一入口有啲似冰凍忌廉芝士既質感,然後係口化開~荔枝玫瑰款有加上蔓越莓果乾,食落甜得黎唔會好膩。

外賣自取