2019-06-01
喺廈門街食飽飽之後,梗係周圍行吓散吓步,既可以助消化又唔會增肥🙈 .行到去大王東街時,見到呢間全身雪白, 散發着高貴氣息, 門面相當搶眼嘅「Lovever Patisserie」,於是係好奇心之下就推門而入啦🙆♀️.透明嘅玻璃櫥窗內只係簡簡單單咁放咗十件我從未見過嘅甜點,賣相極為獨特,所以非常吸睛😍係店員嘅介紹之下,先知道原來佢哋叫做「達克瓦茲 Dacquoise」,來自於17世紀嘅法國宮廷經典甜點,而呢間就係香港嘅第一間專賣店✨.Dacquoise除左外型吸睛外,款式仲多樣化添,如奶酒可可脆脆,焦糖奶油鹽之花,抹茶麻薯,泰國奶茶等等,款款口味都好特別呀🥰值得一提嘅係,Dacquoise嘅材料同Macaron 相似,都係以杏仁粉,低根麵粉,蛋白霜所製成,但比Macaron更低糖,更健康之餘,最重要係甜而不膩😍.店員仲提醒我,Dacquoise 可以係雪櫃中保存3-4日,食用前要放置10分鐘,如果放置5分鐘嘅話,口感仲會似雪糕添❗️有見及此,緊係嗱嗱臨買左三款返屋企啦🙈.Dacquoise係一個個獨立包裝,方便又衛生👍.伯爵茶Dacquoise ($36)伯爵茶粉同時加入夾層中嘅奶油霜,同
Dacquoise係一個個獨立包裝,方便又衛生👍
伯爵茶Dacquoise ($36)
伯爵茶粉同時加入夾層中嘅奶油霜,同外層嘅顆粒狀脆皮,入口外層酥脆,內裡柔軟輕盈,仲有Double濃郁嘅伯爵茶香添😍
伯爵茶
夏日鮮芒果Dacquoise ($36)
甜甜可口嘅芒果奶油霜,中間再加入新鮮芒果粒,令我一食驚訝,口感豐富😋
夏日鮮芒果Dacquoise
紫羅蘭藍莓Dacquoise ($36)
夢幻紫真係好靚呀!味道酸酸甜甜,中間仲有 藍莓醬,奶油霜外層搽上一層藍莓脆脆,真係多重口感呀🥰
紫羅蘭藍莓
雖然一塊$36,屬偏高價,但真係超高質,最欣賞嘅係口感既脆又軟,仲要低糖,食多少少就唔怕啦🙈