有時唔想咁肥,就同朋友中午去食放題,又可以滿足自己想食好多唔同種類食品嘅慾望。好彩旺角區嘅吉壽平時都做緊午市嘅放題,因為有好多放題餐廳午市放題都只係做星期六日,星期一至五係完全沒有午餐放題。甜蝦非常鮮甜,仲有三文魚、劍魚腩好肥美,魚油十足又彈牙。海膽手卷都估唔到幾鮮甜,紫菜爽脆而且不會大大件,食完都唔飽,可以再食下其他嘢。芥末有分三種辣,比較有特色。有幾種好有特色嘅壽司,全部都係混雜多幾種唔同嘅魚類一齊,配上嚟細細件唔會好飽之餘仲有好豐富嘅味道和口感。牛乳海鮮鍋唔係個個都食,因為覺得放題食呢啲嘢會好飽肚,我就覺得不錯,味道香濃而且海鮮鮮甜,啲菜都吸晒牛乳嘅香味。芝麻雞翼同埋菠蘿呢啲就係放題一定要食嘅,芝麻雞翼表面充滿芝麻香口之餘味道都比較勁,仲能夠保持裏面嘅肉汁。菠蘿就可以中和一下,減少油膩感。最後食返個自家製雪糕,一邊係士多啤梨味一邊係雲呢嗱味,甜得來味道香,仲可以加啲朱古力碎片係個表面,食完就真係超飽。

甜蝦非常鮮甜,仲有三文魚、劍魚腩好肥美,魚油十足又彈牙。

芥末有分三種辣,比較有特色。

2017-07-27
午餐