2025-08-18 0 瀏覽
呢座大廈而家成為我食飯嘅新去處。樓上有間出名環境靚嘅西餐廳同中菜館,二樓仲有幾間日本餐廳同酒吧,都好啱我心水。今次試咗呢間提供「旬」料理,同一般嘅日本師傅發辦有少少唔同,更加著重使用時令食材,唔係單單得刺身同壽司咁簡單。前菜係酸汁白雲海蜇頭,配上青瓜粒同菊花,酸甜爽脆,非常開胃。之後嘅元貝蒸蛋加上鮮百合、冬菇同木耳,面層淋上清澈嘅高湯,味道特別突出。靜岡縣白鮭魚亦喺這裡食到,魚身細長得嚟肉質非常幼嫩,襯上酸汁同柚子皮辣蘿蔔,鮮甜味道更加突出。北海道嘅仙鳳趾生蠔鮮甜爽口,質感 creamy,有「海洋牛奶」之稱,金屬感啱啱好,每咬一下都更濃郁,後勁帶回甘嘅海水味,非常特別。另外,北海道銀鱈魚BB面頭燒咗柚子胡椒,魚肉細膩入口即化,油脂感好豐富。4A和牛牛板腱煮物,選咗喺比較脆口嘅位置,一啲都唔韌,有少少似牛筋,配埋底部嘅蘿蔔一齊炆,味道清甜。炸物方面,有沖繩蝦天婦羅,外皮炸得薄身又香脆,蝦肉爽口彈牙,再沾上自家製咖喱鹽,風味更加突出。北海道粟米芯亦用天婦羅方式處理,咬開即時滲出少少粟米清甜,口感特別。最後嘅鵝肝飯非常精彩,鵝肝煎到外皮香脆,配埋白飯食啱啱好平衡油膩感,上面再加少少滑Wasa
呢座大廈而家成為我食飯嘅新去處。樓上有間出名環境靚嘅西餐廳同中菜館,二樓仲有幾間日本餐廳同酒吧,都好啱我心水。今次試咗呢間提供「旬」料理,同一般嘅日本師傅發辦有少少唔同,更加著重使用時令食材,唔係單單得刺身壽司咁簡單。

最後嘅鵝肝飯非常精彩,鵝肝煎到外皮香脆,配埋白飯食啱啱好平衡油膩感,上面再加少少滑Wasabi,更加解膩。份量雖然睇落細細碗,但食完其實都好滿足。

總括嚟講,呢度嘅料理好有特色,係香港比較少見嘅風格,餐具特別精緻,整體氛圍非常好,加上而家部分套餐仲有七折優惠,都可以喺香港試到高質又抵食嘅日本菜。