2019-02-28 53 瀏覽
友人話想要間好view既餐廳嘆下午茶,而佢又幾鍾意飲咖啡😋本身諗住求其搵間starbucks/ pacific就算,但諗諗下一場出到黎都係試下新野,享受下生活。朋友搵到呢間土耳其餐廳,而且係酒店既頂樓,仲可以見到日落tim! 我地就決定去一試~ 老板今日推薦左我地試佢既土耳其咖啡,turkish coffee on the sand. 首先佢會加左咖啡粉同奶,然後會係沙上面加熱(好得意🤗)磨下磨下,咖啡就會開始熱,亦會帶來一陣香氣~~~之後,佢會再額外整奶泡。最後倒出後去特色既土耳其咖啡杯,咁就完成啦!老板仲比左土耳其零食比我地送咖啡,係一d包住果仁既糖,同咖啡好配合。佢話土耳其咖啡既正宗飲法,就係一口咖啡,一啖糖果,然後再飲清水。當你用清水洗乾淨個口,你先再飲一啖咖啡,咁樣可以確保每一口咖啡都係咁香濃🤗。其實我都係第一次見土耳其咖啡,估唔到香港竟然有咁正宗既土耳其菜,有機會我都會想黎埋試下夜晚!