餐廳: 沙拉姆咖喱屋
資訊:

2016-08-19 2686 瀏覽
友人住係附近好耐,話呢間咖哩屋真的好正,於是今次嚟到試一下。入座後好鍾意它嘅燈飾,好民族色彩,又柔和舒服,但令到影出嚟嘅相好黃,走哂色咁,大家唔好誤會,所有嘢食係正常樣嘅😅食curry,最想食塊薄餅,唔知點解咁鍾意,呢度好多味、原味、咖哩味、芝士味....今次揀芝士,因為本身偏愛芝士嘢食。一個order有6塊,仲好鬼大塊,芝士夾咗係中間。一嚟好香芝士味,拎起唔會好油,食一啖好正,唔點醬就食到好香口、淡淡芝士味;點埋醬食,嘩,不得了,一個人食哂一兜都可以。點解個醬咁正?其實係友人極力推薦食嘅印度白咖哩本身無諗過食白咖哩,始終覺得白咖哩好似係其他地方名物,但友人話一定要試,咁梗係聽地膽講,就點咗白咖哩大蝦。見到個樣都幾靚仔,大大碟,好似有6隻大蝦個白咖哩微微嘅辣,少少嘅甜,香料味重,我地好鍾意呢個咖哩味。最正係d蝦,大粒,去殼連尾,彈牙爽身,同白咖哩都幾夾!除咗白咖哩,我地仲揀咗:馬來雞沙嗲友人話沙嗲係呢度嘅另一強項,雞串上枱好香,睇落好似好少,但其實它係將一塊大雞件轉轉轉咁串起,即一串已有兩件大雞肉,都幾heavy架雞肉本身有少少調味,炸完唔乾,仲有肉汁。沙嗲汁好正呀,好濃香花生味、但又

點解個醬咁正?其實係友人極力推薦食嘅印度白咖哩

見到個樣都幾靚仔,大大碟,好似有6隻大蝦
除咗白咖哩,我地仲揀咗:馬來雞沙嗲
雞肉本身有少少調味,炸完唔乾,仲有肉汁。
沙嗲汁好正呀,好濃香花生味、但又夾雜住少少咖哩味,唔係平時食開嘅沙嗲,like呀
我係芒果乳酪同馬沙拉奶茶(即印式奶茶)之間揀咗好耐,最後係飲奶茶,因為鍾意它有別於港式著重滑嘅茶;馬沙拉奶茶係講香料味,呢杯好飲在茶、奶、香料三項都平均,令成杯茶聞落有香料味、飲落有茶味,總之就好味😍

• 白咖哩蝦
  • 印式奶茶