🍪【#旺角】越發地道河內料理 Pho Viet Authentic Hanoi Cuisine💥河內料理人龍店 香氣撲鼻越南河💥.🍪閒日🌝夜晚八點仲要排五張枱!?原來係炮製正宗🇻🇳河內料理嘅越發,食物味道好啱我口味😋,以後去旺角又多個飯堂🥳!~~~~~🐮 招牌牛柳牛丸河 Pho Bo Vien $99 (4.5/5) 好耐冇食越南河,因為以前食過勁腥嘅🧅生洋蔥😖!今次終於食返靚湯底🥰,以牛骨同洋蔥熬製,味道天然清甜👍🏻,飲咗好多都冇口渇。河粉上碟時保留適當硬度,等我可以慢慢食唔怕佢變淋。啖啖河粉都配上大量🌿香草食,好正😆!🥩牛肉片勁軟熟,🐄黑椒牛丸係勁濃味😍,不過黑椒搞到咳🤣。食到一半再加青檸汁食,湯底更清新。另有油炸鬼同🌶️辣椒。.🐷 碳燒豬肉伴越南檬粉 Bun Cha Hanoi $83 (4.5/5) 聽到好多食客叫呢個奧巴馬粉😳,事源前🇺🇸美國總統奧巴馬到訪越南就係食佢😆!同平時嘅撈檬唔同,呢款同沾麵食法一樣🤩。首先根據個人喜好,揻香葉落湯調味,撕得愈碎味道會更濃郁☺️。濛粉已經切成一口份量。豬肉放咗喺湯入面,炭燒豬肉片燒得好香口,超鍾意豬肉丸好入味❤️!.🍹越南熱情果冰茶 $28
💥河內料理人龍店 香氣撲鼻越南河💥

~~~~~

🍹越南熱情果冰茶 $28 (4/5)

熱情果份量充足又唔會蓋過茶味,食食下有個客人專程入嚟😮,買杯熱情果梳打外賣,下次要試下😛!
~~~~~
🍪雖然座比較迫,但餐廳好貼心準備櫈俾人放袋。牆上亦掛滿畫作裝飾。店長好親切又同我地傾計😚!仲有差啲講漏,餐廳嘅水落咗斑蘭葉,幾鍾意飲!
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$105 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 越發地道河內料理 Pho Viet Authentic Hanoi Cuisine
@Phoviet_
2022-11-01