餐廳: 多賀野 (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-12-08 86 瀏覽
聖誕節例牌要去沙田新城市天台影吓燈飾,平日晚上特別靚,影晒相打完卡老公就帶我去搵好嘢食,佢話好想試吓米芝蓮嘅拉麵,一早上網搵到 多賀野 Takano Ramen 🍜 就連門口都特別有氣派。門口等位嘅時候,已經見到拉麵店嘅威水史,來自東京的 多賀野,連續4年東京米芝蓮指南推介!Tabelog 全日本拉麵大獎!Ramen Walker 多年日本最優秀拉麵!絕對稱得上日本人氣過江龍 ,排隊等一陣都係值得嘅。米芝蓮級數的服務超班,驚店長推介下我們決定食 signature 沾麵,「多賀野」的沾麵確實 ichiban 👍🏻極上蟹皇沾麵 $188Premium Crab Tsukemen Ramen門口睇咗介紹先了解到著名的多賀野中華風沾汁,不是坊間常見稠湯,這點很重要。我習慣食麵之前,首先必定要品嚐一啖湯底,果然有驚喜,味蕾都為之一振!點解可以咁好味?原來多賀野嚴選豚、鴨、雞、海鮮等天然食材,每日在店內新鮮熬製的沾汁;所以入口不濃稠、不油腻;而且每一啖湯頭都有獨特的清新和鮮甜味道。蟹皇 的元素多次出現在拉麵當中,蟹迷必食推介!擺盤跟日本傳統一樣,前方有一隻炸軟殼蟹,入口炸得卜卜脆,蟹肉甘甜、蟹膏

極上蟹皇沾麵 $188
Premium Crab Tsukemen Ramen

蟹皇 的元素多次出現在拉麵當中,蟹迷必食推介!
擺盤跟日本傳統一樣,前方有一隻炸軟殼蟹,入口炸得卜卜脆,蟹肉甘甜、蟹膏軟滑,吃得我非常滿足。

沾麵的蟹皇湯底呈金黃色,盡是魚湯、蟹膏、蟹肉的精華,吃到一梳梳的蟹肉在湯汁裡迴盪。另一樣要讚美的就是漂亮的小火爐,溫熱著沾麵的湯汁,令湯汁保持原有的溫度,不怕蟹湯變冷,相當貼心服務。

還配有蟹籽、蟹肉及蟹膏,放湯吃更濃郁,口感新鮮濃厚。兩配料拌沾麵同吃同樣鮮味十足,鮮甜一湧而至。

配搭自家秘製煙韌拉麵,拉麵每日在店新鮮製作,煙韌、掛湯力強,散發出陣陣麥香,跟湯汁兩者相輔相成,味道更上一層樓。

辛辣沾麵 $158
Spicy Tsukemen Ramen
很想給味蕾找點刺激元素,喜歡這裏堅持自家製湯汁,以雞、豚、鰹魚等優質食材精心熬製,每一口都感受到濃郁的鮮甜香氣。

辛辣湯汁完美地平衡了酸、辣、鹹、香。層次豐富的美味,最後我把整碗湯汁都飲了。

還有大大塊的叉燒,肥瘦勻稱,入口即化,肉質軟滑,不油膩。溏心蛋半熟流心,份外滋味。

自家製黑胡椒炸鷄(3件) $52
皮脆肉厚,肉汁豐富鮮嫩,黑胡椒非常惹味,開胃小食之選。

日式煎餃子(5件)$58
Dumplings 配料方面也絕不欺場,完全是日本的味道 ,很不錯,入口很嫩滑且保留肉汁。

抹茶紅豆千層蛋糕 $38
最後是我很喜愛的甜品環節,抹茶紅豆千層蛋糕 滋味無窮。

富士蘋果生芝士蛋糕 $38
Fuji Apple 蘋果粒酸酸甜甜,甜度適中,蛋糕口感軟熟,生芝士蛋糕🍰入口即溶,令人回味,好想再食多幾件。

整體來講,質素好高,真誠值得推薦!
  • 極上蟹皇沾麵
  • 自家製黑胡椒炸鷄