昨日天氣熱熱麵最合我心意,本想打算去赤丸食返我個老本行冷烏冬,點知…赤丸個舖位竟然內部裝修圍晒板。oh!會唔會係我早前曾推測過冇咩人鍾意食咁清淡既野而摺埋喇!?等我得閒順路路經嗰邊睇下咩動靜先…嘻咁就轉場去食魚米家啦!聲明先,入門口前冇睇過OR食評做定功課…因為當初從來沒諗過要幫趁囉!XD咁結果我們兩人叫了瑤柱雜菌魚湯米線$45+大蝦雜菌魚湯米線$45同行那位的瑤柱魚湯米上枱先,我又黐食了數口…食了第一啖米線,後食一隻菇菌,再入啖湯底就心諗:咦!?都唔錯噃!唔g我個大蝦魚湯米又會點呢?直到我點的大蝦魚湯米上枱到我再試真時,真係有點喜出望外~thumb up!原因一:我們兩位的米線不但又滑又爽又彈牙,真係滾得剛剛好。原因二:配料無欺場令我唔gur!同行那碗的雜菌很鮮甜,因為雜菌唔靚唔掠乾水係會有陣酸up味食唔出鮮甜兼唔爽;而我碗的大蝦共有三隻,全部一開二共六大隻兼落鑊爆香後才落米線,從佢先爆香隻蝦沒有求其咁白灼俾我已覺得佢製作認真沒馬虎囉!二人同係雜菌我碗的料多得令同行那位妒忌,蝦又大又多,金菇完整四大束,同時仲加映秀珍菇、草菇,咁本身整個米線都唔算太油,比起雲南米線嗰d少好多油,我加埋

原因一:我們兩位的米線不但又滑又爽又彈牙,真係滾得剛剛好。

原因二:配料無欺場令我唔gur!同行那碗的雜菌很鮮甜,因為雜菌唔靚唔掠乾水係會有陣酸up味食唔出鮮甜兼唔爽;而我碗的大蝦共有三隻,全部一開二共六大隻兼落鑊爆香後才落米線,從佢先爆香隻蝦沒有求其咁白灼俾我已覺得佢製作認真沒馬虎囉!二人同係雜菌我碗的料多得令同行那位妒忌,蝦又大又多,金菇完整四大束,同時仲加映秀珍菇、草菇,咁本身整個米線都唔算太油,比起雲南米線嗰d少好多油,我加埋辣椒油都係唔太油剛好。oh~飲埋奶白色的湯飽晒lu(唔腥)!<--慶幸晚餐後直至返家的三四個鐘都沒口渴!這裡味精對於我的街外standard來講我覺得真係很少(同我食開的菓一道咁上下)。

咁當然同行那碗冇咩瑤柱啦!$45食瑤柱冇野下話!?
(我原諒店方,因為唔inflation加價份量縮水算偷笑)

食後感:返家後睇OR才覺得意外,嘩!?乜它咁差嘅!?嘻,適合我胃口就莫視不理架啦!

咁我亦食過那間阿爸癲魚蛋粉,兩間同係聲稱用鮮魚餚製的奶白色湯底,雖然我鍾意食這間多一點,但兩間個湯底味道係唔同,咁即係告訴了我兩者係diy。我眼中的diy就即係唔會倒模咁,正如我曾話過冚世界食親有牛腩河米麵河嗰d地方無論橋底屋村寂寂無名嗰類茶餐廳同響晒朵出晒名嗰d又會一樣味架喎!

由始至終我冇諗過幫趁魚米家實在係我的錯失,因為由一有它的存在時我已一廂情願咁覺得佢係食我最唔鍾意的魚蓉麵而令我唔想入它的門口,但入去坐低過食過睇過menu,其實除了魚湯米外,咁佢亦有小菜、湯飯,其實都有點茶餐廳感覺。

咁當初我們二人各自想叫煙熏鴨胸魚湯米+金沙骨魚湯米,雖然佢menu睇圖係分開上,後來我們商議都覺得叫得魚米家用魚湯底,將d快餐式既食物一齊加魚湯食會唔會有點大殺風景,所以覺得用返較索湯汁既食物會較好,因為大蝦係海鮮,海鮮襯返海鮮湯;野菌就平時打邊爐都成日用到很索汁覺得係穩陣之選;結果我們因為很make sense同個門牌對題就沒叫錯東西就不覺得難食囉!<--我們埋單時見到隔離枱食剩大半碟金沙骨,因為我們食飯一直都覺得觀察食客係最寫實=有冇食剩、爬幾多飯就推測到d菜式煮得水準如何

睇返網主的笑臉喊面interpretation就真係岩,參考一間舖的笑喊面之餘,搵返口味相近的網友作為參考都係岩,因為我覺得口味相近其實都間接受生活喜好、年紀組別影響。

而我同讀書時有位書友早前gathering傾談時發覺大家都有個共同宗旨不謀而合,首要睇門牌叫餸;後要做定功課用腦睇食評。因為唔make sense唔睇招牌叫餸真係garbage in garbage out!

過往頭一年寫食評我真係唔識呢d竅門,但當保持睇食評習慣向各人好好學習時,就會get到個飲食態度係點樣…well, for me, 我都係純粹扮食家裝模作樣冇料到嘅,還都係繼續努力學習、交流交流同切磋!

冇叫魚腐係因為我不嬲唔鍾意食,返到嚟睇OR至g囉!

職員ok稱職,幫我落單那位係男既年青人,全場冇人玩玩下,反正間舖冇加一,我才不會俾那幾十塊錢要求多多

環境4係俾乾淨坐得都唔會唔舒服,調味盤仲好乾淨冇話痴lup lup到我唔想掂

***影到白朦朦煙霧彌漫真係一上枱超熱
瑤柱雜菌魚湯米線