2021-12-02
難得今日行街遇上地鐵事故,見到所有巴士站都係人,所以就都係決定喺銅鑼灣食完飯先返屋企,行去美食大集匯金百利,見到有日本菜所以就上去食。雖然係七點半但係已經全場差唔多滿席,不過我都好好彩一個人食飯都可以入去食,座位雖然比較窄不過可接受,見到佢嘅櫃上面有最新嘅動漫公仔!一坐低店員就畀咗一杯暖笠笠嘅茶我,天氣凍嘅時候飲一杯暖茶確係人生享受。喺座位度見到佢哋寫明啲水係還原水,睇嚟對水質好要求。邊飲茶邊睇目錄,然之後就落單啦,叫咗一個蟹肉香芒蟹子沙律,雜錦魚生丼,茶碗蒸,本身諗住嗌一個燒牛舌,不過見到板燒香蒜牛舌,雖然貴多少少但係份量好似大啲,所以都係嗌咗個板燒香蒜牛舌。頭先上菜嘅係香蒜牛舌,一上枱嘅時候係熱辣辣,起曬煙。所以十分之暖胃,蒜味啱啱好,個汁有啲似平時去鋸扒嘅蒜蓉汁味道,唔會話太搶牛舌嘅味道,而且牛舌厚薄適中,加上啲洋蔥係脆口,唔會煮到腍曬,而且牛舌分量都真係幾多,所以覺得自己嘅選擇係冇錯。之後上菜就係雜錦魚生丼,見到佢飯上面有一啲飯素喺度覺得都幾有心思,飯有足夠醋味,不過如果啲飯可以硬啲就更好,魚生份量都係足夠,一邊大概有三至四款刺身,隻甜蝦食完覺得冇雪味,98蚊過得去。蟹肉沙律畀
蟹肉沙律畀嘅沙律醬都好適中,唔會撈完之後啲青瓜有太多沙律醬,食完都唔會覺得有太大罪疚感,芒果係清甜嘅,唔酸幾好,不過如果蟹肉同蟹籽嘅份量可以多啲就更加好!
最後講講佢嘅茶碗蒸,佢嘅蛋味係比較重,係比較硬身,但係都唔會蒸過老,入面除咗有雞肉,冬菇,蟹柳之外,仲見到有一粒好大粒嘅蜆,覺得成個茶碗蒸昇華咗好多!佢普通茶碗蒸已經有蜆肉,相信佢嘅海鮮茶碗蒸應該仲豐富!