2009-01-19
周日一行六人就係去左生記食飯,地點係灣仔,一入門口已睇到全場爆滿,唔訂位真係九成九等死﹗應該好多都係熟客,老闆娘0係門口一路鬧員工一路就同0的食客打招呼,好不繁忙﹗先來呢度好出名的藕餅﹗用蓮藕粒、蠟肉粒及類似魚肉等製成餅狀,食落蓮藕粒口感很爽很脆,味道不錯。再來是半隻鹽焗雞﹗呢度0的鹽焗雞聽說蘇絲黃都叫好,餐牌上正是有其報紙剪報﹗雞醃得夠味,唔洗蘸任何醬芥已充滿鹹香,亦嫩滑多肉,我自己幾滿意﹗不過食家就話鹹得很,唔好食﹗呢個緊要喇﹗豉油王大蝦,剩惠$450﹗時價野$450一碟蝦大約有十二隻左右,貴囉﹗蝦都幾大隻,是大頭海蝦的一種﹗在西貢及香港仔我也吃過﹗豉油王夠惹味,蝦亦多肉夠爽身,不過無膏就帶感覺帶點失望﹗與西貢的金九記及香港仔漁市場相比,呢度的鮮味程度略遜一籌﹗再加上$450一碟........係人來呢度都會點的生炒骨﹗肉排半肥瘦,入口甘香豐膄,炸粉不厚酸度亦岩岩好,好味﹗不過睇到個碟上面既油,就真係唔多開胃,本來好味的都給這反健康的警示抹去﹗椒鹽鮮魷﹗我的最愛﹗炸粉相當薄身,魷魚就嫌唔太夠彈牙,街外大排檔很多都比呢度做得更好﹗最緊要係個椒鹽落得太多,鹹得很﹗南乳豬手,我唔食呢家野
先來呢度好出名的藕餅﹗
再來是半隻鹽焗雞﹗
呢度0的鹽焗雞聽說蘇絲黃都叫好,餐牌上正是有其報紙剪報﹗
呢個緊要喇﹗豉油王大蝦,剩惠$450﹗
時價野$450一碟蝦大約有十二隻左右,貴囉﹗
蝦都幾大隻,是大頭海蝦的一種﹗在西貢及香港仔我也吃過﹗
豉油王夠惹味,蝦亦多肉夠爽身,不過無膏就帶感覺帶點失望﹗
係人來呢度都會點的生炒骨﹗
肉排半肥瘦,入口甘香豐膄,炸粉不厚酸度亦岩岩好,好味﹗
椒鹽鮮魷﹗我的最愛﹗
最緊要係個椒鹽落得太多,鹹得很﹗
南乳豬手,我唔食呢家野,食家話味道一般般吧﹗
泥鯭粥先最激死一眾食友﹗
係見到有魚肉,但食落一0的魚味都無,連我呢個怕魚之人都覺得只是一碗相當普通的粥品,成碗食哂,實在令人懷疑魚與粥是不是分開煮的﹗
全體都為呢碗出名的魚粥而傷痛﹗
苦瓜牛肉,你睇0的油就知...........油過油王比利﹗
仲有梅菜蒸菜心,唔明點解要將呢兩樣食材放埋一齊,菜都係一條條食,梅菜豬肉亦都係一羹羹的用來撈飯,混合在一起有點九唔答八之感﹗
食飽仲有白糖糕送,很清甜沒有街外買的糖酸味,好味﹗
埋單價錢當然不菲,每人二百五蚊,要吃好的小炒可以到大排檔,想吃新鮮的海鮮可以到西貢等,吃了多樣餸也不覺得有何特色之處﹗咁既價錢我出街可以吃兩餐更好的了﹗
也許正如食家所說,這兒是吃人情味,不是吃餸菜之美味﹗
更多相: