2009-11-08
一直想嚐這個朱古力buffet,上一次錯過了,因為比較難找到人和我一起吃,身邊的人也不太好甜點。今次從openrice看到廣告,便決定一定要來吃了,想起羊同學也喜歡朱古力,便誠邀她和我一起闖進這片朱古力大海裏。幸好她爽快答應,我們早兩星期便打來book位了,今天便滿心歡喜的來到這裡吃我們的buffet了。我們大概2:40已經來到,我知是從3:00開始,可是我也嘗試問那裡的服務員看看可不可以早點坐下,因為實在不想四處閒逛。幸好他們讓我們早點坐下,可以看看menu喝什麼等等,最好的還是安排了一個非常近食物的位置,我走幾步便可以拿食物了! 不過發現自己的檯原來與旁邊的檯實在是非常的近,迫得我說話也要小聲一點,因為不想影響到人嘛。有位服務生哥哥走來向我們解釋說那些茶比較適合,不會太漏,實在是很好,不過不用他解釋我也一早選定了Earl Grey Tea的了,因為覺得它比較香,而且較能溶解太甜的味道。羊同學選了非洲琥珀茶,也是他介紹的,我沒嚐過不知好不好喝,不過羊同學也沒有多大投訴應該沒問題吧。好處是他會不停主動幫我們refill呢,不然去到尾沒有得喝的時候應該會難受得想死!不過我地兩個食buff
不過我地兩個食buffet真係唔太抵,我地食到第 2-3 回合竟然已經喊飽,哈哈,只係食左 7-8 個款式既食物咋喎,咸點都未食。不過我地都係志在傾下計試下姐,其實我食到尾已經唔係好分到邊樣打邊樣。感覺好多都係類似既味道同埋好鬼甜,但普遍我都覺得係唔錯架,無咩邊款我係覺得特別難食。
我覺得最不好吃的應該是Passion Fruit Custard Pudding,佢D味道同Texture好怪,羊同學話覺得有d燒肉味喎=o=,我主要就覺得佢個texture太滑太淋,同我想像既有d唔同,我地兩個都食左少少就無食啦。有一個叫做Butter Pudding既野又係麻麻地,唔知係咪我食既時候已經凍左,所以有少少硬硬地同有d難入口。
我覺得佢個macarons with praline cream幾好食喎,第一起碼唔會甜到爆先,佢有幾多cream係中間但又唔覺得好漏,個人覺得幾香幾好食。另外就覺得佢個sea salt chocolate tart都唔錯,因為有d鹽味道好得意,唔會覺得唔夾,可以中和下D甜味,個人也挺欣賞這個。另外就係Chocolate mud cake,係好食,朱古力好香好滑,不過真係好甜好漏,食一件已經夠哂數。
其他其實都唔錯,但就無咩特別印象啦。我很喜歡咸點呀,三文治和Scone都好食,玫瑰醬勁香,不過個人覺得個scone好似硬左少少,而且感覺好乾,應該係我唔太識欣賞...... 哈哈
自問我自己並唔係超好朱古力既人,所以並唔會話有好興奮既感覺同埋好細心欣賞同評價,可能好似有D浪費咁。不過有時做人唔好太執著,食得開心咪得囉! 我自問都好投入咁食同食得好開心架,我會推介俾我身邊喜歡朱古力既人食! =)