2017-12-16 892 瀏覽
如果話中環嘅大排檔,勝香園啊、裕興大家都耳熟能詳,其實呢間水記牛腩都相當有名,有幾十年歷史嘅水記一直以牛腩為主打,好多人食過都讚好食,亦有好多人會將佢地嘅牛腩同九記比較,各有捧場嘅人。另一道招牌 - 即炸雲吞,亦都好受歡迎今日喺中環呢邊,諗住重溫一下味道,星期六下晝時間,黎到有點遲。因為佢地11點就開,所以想食嘅野都已經賣完 - 即炸雲吞、牛爽腩。佢地環境真係一般般,喺條斜路仔,枱櫈都係斜的,所以食嘅時候都唔能夠太過放開。加上當日後面有小工程,工程車就喺後背,我地急急腳食完就走。不過無論呢啲老店環境係點,都依然咁多人幫襯,自有佢嘅魅力。因為想食嘅已售罄,咁簡單啲,一人點左碗麵,一碗牛腩麵、一碗雲吞麵。牛腩麵、雲吞麵賣相同以前嘅都差不多,牛腩睇到都係四件左右,就唔會話好多。雲吞麵都係一般,雲吞冇蝦,有豬肉,口感唔係好實淨,散散地,唔覺得好新鮮。麵質唔算好彈牙果種,偏淋身,湯底偏鹹,有少少杰杰地嘅,但鹹到完全飲唔落,整體係失望了。

牛腩麵、雲吞麵

賣相同以前嘅都差不多,牛腩睇到都係四件左右,就唔會話好多。

2017-12-02