西班牙海鮮燴飯係我歐遊時最愛嘅美食之一, 但喺香港一直搵唔返那正宗西班牙風味, 朋友介紹下嚟到呢間位於西環嘅La Paloma, 果然無令我失望呀!餐廳環境開揚, 兩邊有唔少玻璃窗, 自然光充沛, 讓人有心曠神怡的感覺。店內裝飾擺設富有色彩, 很有西班牙風情。每逢星期六日就有Paella Brunch $350, 套餐有齊多款餐前小食、 西班牙燴飯、主菜同甜品, 內容豐富程度超出預期!坐底先上其中3款小食同水果酒, tapeo相賣吸引, 而且十分多元化!Sangria西班牙特色水果酒, 紅酒中帶有水果香甜味, 很易入口。Mix Spanish Cold Cuts西班牙火腿、香腸同芝士鹹香惹味, 蕃茄碎配多士, 味道清新, 配上幾款酸菜, 十分開胃。Tartar De Atun 吞拿魚蓉配搭牛油果, 口感香滑細緻, 塗上脆多士食就更有層次。Padrones 呢款小青椒一啲都唔辣, 口感同一般青椒相似, 但味道更香。Patatas Bravas傳統西班牙小食Bravas, 薯仔切粒, 炸起後拌上紅椒醬汁, 辣得過癮。Albondigas 肉丸加入豬肉同牛肉, 口感鬆軟, 淋上濃稠鮮茄蓉,

Tartar De Atun 吞拿魚蓉配牛油果 Padrones小青椒 Mix Spanish Cold Cuts 西班牙火腿、香腸、芝士、蕃茄碎多士

Sangria西班牙水果酒

Sangria
西班牙特色水果酒, 紅酒中帶有水果香甜味, 很易入口。

Mix Spanish Cold Cuts

Tartar De Atun

Padrones
呢款小青椒一啲都唔辣, 口感同一般青椒相似, 但味道更香。

Patatas Bravas薯仔粒拌紅椒醬汁

Patatas Bravas

Albondigas肉丸拌番茄醬

Albondigas
肉丸加入豬肉同牛肉, 口感鬆軟, 淋上濃稠鮮茄蓉, 夠晒地道。

Gambas Al Ajillo蒜蓉辣椒蝦

Gambas Al Ajillo
蝦肉以香蒜辣椒汁調味, 煎得很香, 蝦肉爽口彈牙。

6款前菜已經咁吸引, 主角當然更有水準!

Paella Mixta
呢個西班牙燴飯, 未上檯已經先聞到飯焦香氣!鍋中加入多款海鮮, 鮮味濃郁。米飯呈圓身, 顆粒分明, 食落帶點硬度, 係正宗西班牙米嘅獨特嚼感。

Paella Mixta西班牙海鮮燴飯

成個飯最吸引人之處, 係鍋邊飯焦!焦脆迷人, 又唔會太燶, 水準非凡。

Cochinillo西班牙乳豬

Cochinillo
烤乳豬啖啖肉, 皮脆肉嫩, 脂香滿盈。

Churros 西班牙油條

Churros
甜點係呢款經典西班牙式炸油條, 上檯時仲係熱騰騰, 酥香鬆脆, 沾上朱古力醬同冰凍雲呢拿雪糕, 好味到令人無法抗拒!

Patatas Bravas薯仔粒拌紅椒醬汁
Albondigas肉丸拌番茄醬