餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
老公同事升職請食飯, 榮幸我也有被邀請, 一同來到The One的the Point吃西餐慶祝. 想不到The One如此多食店, 但the Point卻大排長龍, 十分旺場, 即使Book了枱, 也等了10分鐘左右才能入座.​the Point主打新派和洋食物, 兼集日式和西式食物, 選擇都幾多.​開放式設計, 有一個大酒櫃, 放滿不同的洋酒 ​而廚房內有一個大型的薄餅燒爐, 以明火燒出薄餅, 較焗爐香口和有風味.​​龍蝦湯 - 比較杰身, 有點漿口, 有幾香濃的龍蝦鹹香, 亦有幾塊龍蝦肉, 但如能稀身一點會更好. ​香蒜辣椒白酒煮大蜆 - 味道清新鮮甜, 蜆的份量也頗足料, 蜆肉厚身有嚼勁, 酒香充斥亦帶微辣, 很惹味. ​ ​湯鮮意大利脆米湯飯 - 估唔到西式都有湯飯食. 以香濃蕃茄蝦湯做湯底, 很濃郁鮮味, 飯粒加入脆米, 卜卜脆很有口感, 海鮮配料有蝦, 青口, 魷魚圈, 帶子等, 相當豐富. 味道清而不膩, 材料豐富亦很具異國風情, 令人回味.​​龍蝦芝士通粉 - 曾在美國讀書的朋友話很想吃這個通粉, 應該是屬於她年少時的味道, 十分有美式風味, 聽說那邊每次開party都
​開放式設計, 有一個大酒櫃, 放滿不同的洋酒

龍蝦芝士通粉 - 曾在美國讀書的朋友話很想吃這個通粉, 應該是屬於她年少時的味道, 十分有美式風味, 聽說那邊每次開party都必定會有的意粉. 材料就只是通粉加大量芝士, 簡單又美味. 這款是矜貴版, 加入龍蝦肉, 亦有原隻龍蝦箝, 芝士有拉絲, 味道濃而不羶, 採用大通粉, 很彈牙和煙韌, 飽肚又滿足.
​飲品我點了Iced Oreo Chocolate, 朱古力味香濃, 十分冰涼美味. 而老公點了Mango Tango 以芒果汁, 橙汁, 梳打等調製, 口感較杰身,芒果味很香濃清新.
甜品都以Pizza雪糕為主, 點了Banana Heaven Pizza & Cinnamon Apple Pizza
餅底以明火烤烘而成, 充滿乾爽麥香, 鬆化香脆,而且保持温暖, 配上雲尼拿雪糕球, 一冷一熱, 刺激味蕾. 香蕉pizza伴上烤香的杏仁片, 烤香蕉, 棉花糖, 朱古力醬. 而玉桂薄餅則伴以烤蘋果, 葡萄乾, 合桃, 吉士醬. 香甜豐富, 吃完感覺幸福滿足.
​總括而言, 食物質素都幾平均, 有水準, 雖然環境太開揚, 一路食一路比人望住有點不自在 , 但服務亦算勤快有效率, 回應率高, 價錢亦公道.
2018-09-19