2018-01-07 151 瀏覽
大半年前試過漁場台風,覺得佢係香港水準幾高嘅拉麵店,於是今晚再去食過。不過,質素已大不如前呢間拉麵店多數要排隊,店員會喺你排隊時俾張紙你落單先。魚介豚骨拉麵 ($78)燒海蝦味豚骨拉麵 ($88)兩位師傅都係日本人,唯拉麵已食唔出日本嘅味道。以前嘅湯底係杰身少少,較為濃郁。上次見有客人喺店內嘅留言板寫個湯有啲鹹,食完有啲口渴,唔知舖頭係咪因為呢個原因而對湯底嘅製法作出調整🤔今次兩碗拉麵都揀咗「普通」醬汁,但食落好淡,完全唔夠味同香,變咗好普通建議大家揀「大量」醬汁。除咗湯底變差咗,叉燒嘅水準都保持唔到。每碗有一塊厚切叉燒,雖然咬落去係有口感,但都係冇乜味,甚至覺得佢有少少似煲湯豬肉麵質就冇得揀,偏硬,尚算OK。溏心蛋係唔錯嘅,做到流心效果,醃得好味。整體嚟講,漁場台風的拉麵已經變得好普通,最重要嘅湯底同叉燒都做得差咗,唔會再去食了。

呢間拉麵店多數要排隊,店員會喺你排隊時俾張紙你落單先。

魚介豚骨拉麵 ($78)

燒海蝦味豚骨拉麵 ($88)

兩位師傅都係日本人,唯拉麵已食唔出日本嘅味道。
建議大家揀「大量」醬汁。

麵質就冇得揀,偏硬,尚算OK。
溏心蛋係唔錯嘅,做到流心效果,醃得好味。

15 分鐘 (堂食)