2017-08-06
最近得知銅鑼灣有日本譽為「奇蹟之班戟」Flipper's進駐,剛好同行朋友對日式pancakes非常有興趣,當然要試一試!我地揀左平日星期五去,由於參考過網上食評嘅關係,我決定一早去11點一開門就攞定下午3點嘅位先,如果你係附近返工返學又想試想的話,拎定籌就冇錯!我地準時3點鐘去到,大約等左10分鐘左右就有得入去,我地留意到walk-in真係有唔少,所以大家最近留意返時間去。我建議排隊嘅時候要諗定想食d咩,因為當時落單後,職員都話要預返30至50分鐘製作時間。一早排隊諗定落單,可以慳返唔少時間㗎!我地叫左一款榛子朱古力味同期間限定的蜜瓜味班戟!再加兩杯飲品,分別係flippers punch同lemonade!先講pancakes本身,兩碟pancakes 質感各有參差,一款頗鬆軟且有蛋香味,一款有點兒硬身略嫌有點烘味。果然仍在開業期間,出品質素必然有參差。但兩碟嘅配料都好好味!有驚喜!唔會過甜,我個人會推薦棒子朱古力味!飲品方面,flippers punch味道過甜過酸,價錢亦頗貴唔抵飲,唔建議叫。但另一款lemonade(忘記了影底)相反唔錯,幾好飲,值得一試!