2023-05-02
同朋友行完街,當然就係要搵個好地方坐下醫肚。今次試左呢間係諾士佛臺嘅樓上日式料理餐廳。一上到去同樓下酒吧形成強烈對比,無論燈光,裝潢定播緊嘅BGM,氣氛格調都好warm好惦靜,好放鬆。而上每道菜嘅時候,侍應都會稍稍解釋,同建議一下點食最好。好親切!我哋試左:- 軟殼蟹沙律加上店家特調和風dressing,無凍到冰咁,或者成啖水咁上碟嘅沙律菜,非常清新舒服,欣賞!而軟殼蟹勁大舊,好正。- 炸蟹肉忌廉球熱辣辣上菜,入面超多涵,調味掌控剛剛好,完全無太膩嘅感覺,同酒非常配搭!- 螺片刺身冷盤店家推介左呢款時令刺身。每塊都好爽口,完全無腥味,好新鮮。而且有好多塊,正。- 炙燒鯛魚刺身店員推介唔好加檸檬汁住,先吃原味。真係好驚艷!個種新鮮微咸味,加上魚本身的鮮甜,又厚身,讚!- 串燒拼盤有經典雞牛,大蔥串燒。最特別係魷魚軟骨串,好嚼口好爽,值得試!而東洋卷同壽司都好正!每杯飲品都好特式,店員要特別強調每杯要及店家手調,唔係買果汁溝!真心推介!
我哋試左:
- 軟殼蟹沙律
- 炸蟹肉忌廉球
- 螺片刺身冷盤
- 炙燒鯛魚刺身
- 串燒拼盤
而東洋卷同壽司都好正!