2011-05-01 30 瀏覽
放工後同事介紹我去帝都酒店1+1吧傾下偈,啤一啤,第一次黎1+1吧,感覺良好,既relax又食得飽,算是一個釋放壓力既好地方 一入到酒吧,就看到bartender在吧內搖酒,好多人都手握啤酒或酒杯圍在吧前傾偈,可能係假期前夕關係,氣氛熱鬧,大家情緒蠻high,而現場有live band唱歌,大部份歌曲都耳熟能詳,當晚還有外籍人士大聲和唱和跳舞,整體氣氛俾我覺得好似小型蘭桂芳feel。不遠處看見有人玩ipad,原來這裡有設ipad服務,都有幾多apps,例如有我最鐘意玩既angry bird,仲有呢度d cocktail 資料同埋比遊客睇既香港旅遊資訊,都幾hi-tech呀~~除此之外,同事話呢度最好係有得睇波,可以一路傾計、飲酒、BBQ、聽歌、睇波,multi-task同步進行!!雖然有露天位置,但我地都係選擇坐係室內的吧頭附近,安頓好就出去攞野食,出到室外,充滿燒烤的香味,看到幾位廚師非常忙碌地燒烤不同食物,例如: 燒生蠔燒翡翠螺燒牛扒燒三文魚燒雞翼等,燒好的食物就圍在爐邊,方便大家選取。燒烤食物用料不錯,廚師燒烤功力十足,尤其是海鮮類-我最喜愛的蠔,這裡的烤蠔很香火烤味,啖啖jui
好多外國人,好熱鬧
Live Band, Good Show!!
雖然有露天位置,但我地都係選擇坐係室內的吧頭附近,安頓好就出去攞野食,出到室外,充滿燒烤的香味,看到幾位廚師非常忙碌地燒烤不同食物,例如: 燒生蠔燒翡翠螺燒牛扒燒三文魚燒雞翼等,燒好的食物就圍在爐邊,方便大家選取。燒烤食物用料不錯,廚師燒烤功力十足,尤其是海鮮類-我最喜愛的蠔,這裡的烤蠔很香火烤味,啖啖juicy,keep住厚肉嫩滑
;烤三文魚都不錯,魚肉鮮甜,質地結實;而烤翡翠螺同樣香口,雖然有好厚的殼隔住,但內裡仍然烤得芳香BBQ味。
勁香bbq烤味
看見這裡有一個display不同類別的生蠔,但我差點以為這些是供客人自取來食的,哈哈,原來係介紹來自不同地方的生蠔,是日特選生蠔$10一隻都幾抵,我總共食左8隻~哈哈
除了烤海鮮外,還有各款冷盤,例如:青口、鮮蝦、長腳蟹、沙律等等,味道不錯,很refresh~ 甜品方面有綠茶蛋糕、葡撻、啫喱等,款式不算太多。
和同事在 1+1 吧蹓躂了大約3小時,喝酒品蠔,食BBQ,談天說地,加上live band,和這裡hyper的氣氛,日後和同事放工後落bar relax ,1+1 bar會係我其中一個最佳選擇
!!
啤酒 + bbq ~正爆!!
2011-04-29
好多外國人,好熱鬧
Live Band, Good Show!!
勁香bbq烤味
啤酒 + bbq ~正爆!!