2019-01-07 392 瀏覽
食過炯記荃灣分店,覺得唔錯,今日經過銅鑼灣見到有分店,就入咗去試吓。點知就中晒伏首先,因為我係夜晚九點半後入座,喺門口見到有宵夜套餐,覺得價錢唔錯。如圖所見,宵夜套餐上面嘅圖片同平時食開嘅正餐份量一樣,價錢就大概平左$10左右。第一個中伏位就係,唔記得咗睇右下角嘅圖片只供參考。我地叫左手撕雞撈粗同埋豬手撈粗。圖片上面手撕雞有一整碟,真實嘅情況係,上到嚟只係喺粗面上面有幾塊雞絲。而豬手撈粗喺圖片度係有三舊,現實係只係得兩舊雖然話圖片只供參考,但係望住由三舊變兩舊,一碟變幾條,心情真係唔係咁好。如果佢話俾我知個份量唔係正價份量,寫明係細份d,咁我一定會叫正價嘅手撕雞撈粗(好似$5x),因為雞嘅份量真係爭好遠。正所謂,有得揀先至係老闆。佢咁樣我覺得有少少欺騙左我弱小嘅心靈。講完佢張圖點樣呃我之後,就去返食物質素。我哋嗌左佢哋嘅招牌例湯,但係我飲得出有好大陣煲窿左嘅味。我諗呢一個係一個意外,因為平時喺荃灣飲係真係幾好飲嘅,雖然佢今日煲窿左,但係都飲得出佢原本應該同荃灣嘅味道差唔多。手撕雞嘅質素,就不過不失,都維持到標準嘅,係分量少咗啲啫。喺豬手方面,就拍馬都追唔上荃灣。可能比較夜或者係遊客區,

手撕雞嘅質素,就不過不失,都維持到標準嘅,係分量少咗啲啫。
喺豬手方面,就拍馬都追唔上荃灣。可能比較夜或者係遊客區,佢啲豬手一啲都唔入味,唔建議喺依間分店叫。
講到去最經典嘅撈粗,沒有比較就沒有失望,首先味比較淡,完全冇油香味,又乾爭爭,同荃灣嗰間分店好似爭10條街咁。所以我哋最後都食剩好多嘢,浪費晒

不過值得安慰嘅係,最後俾錢嗰陣時,我有同個姐姐反映個湯煲窿左,個姐姐都好願意接受意見,叫我下次同佢地講返,可以取消翻個湯喎。不過我下次都好大機會唔會再幫襯依間分店,都係去返荃灣啦!

環境方面呢一間比荃灣嗰間係真係好坐啲嘅,而且喺銅鑼灣,地點就腳好多。