2017-08-28 172 瀏覽
🦀🍲🍜澳門以前係蟹粥始祖,今日竟然俾我發現重正過澳門既地方👻真係好驚喜。店舖光猛,有舊式香港感覺🏘而餐牌就主打中式小炒。最出名當然係《招牌羔蟹粥》勁大鍋夠曬4個人食😍熱辣辣好靚既金黃色粥底原來係用左海量蝦蟹熬海鮮湯再煮成海鮮粥,再加珍珠米同香米二種米,唔怪得口感好綿又好香,另一個焦點係足14両新鮮膏蟹,蟹蓋睇相已經見到爆膏勁甘香🤤蟹肉好新鮮鮮甜,岩曬我呢d海鮮怪💓💓《黃金海蝦》色澤金黃啖啖都係流沙鹹蛋蓉,蝦身保持彈性咬落爽甜🦐🦐《風沙鮮鮑》將鮑魚外表炸到鬆脆~食落去就好juicy,店員仲教我地將剩返脆卜卜嘅以攞嚟撈飯添🤤(我食完冇好口渴應該味精唔多😎🤣)🏃🏼下次大家行過灣仔不妨試吓真心推介,終於唔使去澳門咁遠食啦😍👍🏻船飛都慳返唔少💕

(我食完冇好口渴應該味精唔多😎🤣)