2019-04-04 58 瀏覽
天氣涼涼地又係打邊爐嘅時候, 朋友話雅蘭中心開咗間新嘅台式火鍋, 餐廳位於地庫 中環特別雅緻,滿滿嘅中式燈籠配合古色古香嘅裝修,別有風味!我哋買咗個美人鍋同兄弟鍋雙併, 加埋花膠加埋原隻雞淆製嘅足料雞湯, 服務員會細心幫你剪開雞件再建議我哋先飲幾碗湯,花膠食落重膠質,口感爽滑彈牙,滋陰又養顏! 而雞湯吸收咗雞嘅精華,超濃味卻唔會好油膩, 令人忍唔住住飲完一口又一口👍🏻團團丸丸分別有手工鮮蝦丸、 墨魚丸、梅菜豚肉丸同鯪魚丸。丸類全部都唔細粒,而且口感超級有層次且有咬口!我最欣賞梅菜豚肉丸,咬落肉質爽口彈牙,有少少似食肉餅嘅感覺,鹹度又適中😛老油條我鐘意放落兄弟鍋,即係酸菜白肉鍋度食,味道好match! 而且脆卜卜嘅油條,直接食又得,浸軟食都得!西班牙黑毛豬係估唔到的咁大碟,兩個人如果再有其他配菜相信會相當飽!黑毛豬薄薄的一片,肉質較為軟腍,油脂亦較為多,所以食落鮮嫩、油脂味濃又帶點鮮甜,幾高質!!😋一口牛一粒粒嘅一口牛size啱啱好,而且粉嫩油脂均勻,咬落非常的彈牙、鮮嫩,而且好有牛味👍🏻炸響鈴響鈴卷炸得好脆口,又不會太油膩, 浸到湯裡吃,吸了雞湯嘅精華,係火鍋最佳嘅配搭☺

團團丸丸

老油條

西班牙黑毛豬
鮮嫩、油脂味濃又帶點鮮甜,幾高質!!😋

一口牛

炸響鈴