餐廳: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
資訊:

次次想食親馬來西亞野 就會諗起蘇媽循例地排佐陣隊就入座了裝修復古味十足 牆身有懷舊既油畫枱枱櫈櫈連地板都好有風味摻雜港味同馬來西亞味半半有多款當地特色餐點 次次黎親都選擇困難🙈 .▫肉骨茶😋👍🏻:👅👅👅👅/5分最大嘅特色係!! 免費肉骨茶任添😳😳講真我超愛飲湯的🤤🤤 飲得出係煲出黎同無落味精 藥材味偏重 濃到後勁有陣澀味雖然已經溫溫 但飲完都依然暖笠笠.▫百吉爹豬腳彎肉骨茶 $48😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分完全唔記得會有肉骨茶送 所以double佐😂😂 不過略有驚喜可能始終有熬 熱辣辣滾出黎 同有杞子同肉汁加持比起’例湯‘ 甜啲同會回甘 美中不足係 可能煮得太耐 肉質偏乾 .▫椰香咖央多士🍞 $28😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分必點!!! 店員仲提我地記得襯熱食烘到金黃色 你話點會抗拒到🥺咬落真係好脆口 外脆內軟每一口都好香甜~啖啖都充滿咖央醬牛油同咖央真係好match!!.▫檳城白咖喱油麵 $55😋👍🏻:👅👅👅.3/5分配料有 豆角 芽菜 魚旦 蝦 蛋 豬紅好濃椰奶香 餘韻帶有咖哩味 再有特色參巴辣醬調味 食落有啲辣 味道好有層次真係未試過白咖哩😳但食落唔算好驚喜.▫檳城福建蝦摻摻 $5
次次想食親馬來西亞野 就會諗起蘇媽

必點!!! 店員仲提我地記得襯熱食
烘到金黃色 你話點會抗拒到🥺
咬落真係好脆口 外脆內軟
每一口都好香甜~啖啖都充滿咖央醬
牛油同咖央真係好match!!
▫檳城白咖喱油麵 $55

落佐好多蒜蓉乾係面
腩肉薄切 油瘦適中 都幾有嚼勁
芽菜通菜滿滿 可以解一解油膩
第一口飲到好濃既蝦味
逢親有蝦調味既湯底就是正!!
同時喇沙味都偏重 帶點微辣
相比普通喇沙湯勁濃味
摻摻完全係卦湯既代表
不過留意返真係好易發脹🥲
▫馬來西亞拉茶 $19

入口好滑 茶澀味香濃
反而奶味比例無咁重
個人幾鐘意der~~
總結,
想試馬來西亞菜 真心推介依間🙆🏼‍♀️