2020-05-26
[ 韓國人主理烤肉店|體驗地道正宗韓燒 ]#hungrypiggiess_尖沙咀小編對上一次去旅行係去咗韓國,而家去唔到旅行又有啲掛住韓國菜就走咗去食啦😭今次同大家介紹一下呢一間由韓國人主理可以食到正宗韓燒嘅韓式烤肉店,認真有驚喜🥰🤩========================前菜冇諗過佢嘅前菜都會有咁多!除咗有比較常見嘅泡菜、豆芽菜、薯仔等等,估唔到竟然仲有沙律同埋一個蛋餅😱我仲要任添真係食前菜都飽😂前菜整體質素都幾高尤其係個個灣仔係煎pan上邊嘅蛋餅,入面加入左紅椒同洋蔥等等煎得幾香口========================醱酵鮑魚人蔘雞湯 $128呢一個人蔘雞湯真係令我諗翻起去韓國食過地道嘅人蔘雞湯啊😭啱啱上枱熱辣辣仲冒煙嘅時候飲真係好幸福❤️ 呢一個湯真係好濃郁,本來仲諗住擔心佢會比較水同埋氣但係一不起嘅時候已經感受到佢好足料非常濃稠🤩大大件人蔘雞熬到骨肉分離,雞湯味道比想像嘅更加濃郁亦唔油膩,雖然雞肉未到好嫩滑,但係我覺得有個湯底同爽口嘅鮑魚加持已經好滿意🤟🏻湯內亦雞蛋絲同韓國人飲湯鍾意加入嘅湯飯🍚怕唔夠飯食其實佢另外會唔會有一碗冇放入湯嘅白飯,食完認真飽飽好想再飲
#hungrypiggiess_尖沙咀
前菜
醱酵鮑魚人蔘雞湯 $128
呢一個人蔘雞湯真係令我諗翻起去韓國食過地道嘅人蔘雞湯啊😭啱啱上枱熱辣辣仲冒煙嘅時候飲真係好幸福❤️ 呢一個湯真係好濃郁,本來仲諗住擔心佢會比較水同埋氣但係一不起嘅時候已經感受到佢好足料非常濃稠🤩大大件人蔘雞熬到骨肉分離,雞湯味道比想像嘅更加濃郁亦唔油膩,雖然雞肉未到好嫩滑,但係我覺得有個湯底同爽口嘅鮑魚加持已經好滿意🤟🏻湯內亦雞蛋絲同韓國人飲湯鍾意加入嘅湯飯🍚怕唔夠飯食其實佢另外會唔會有一碗冇放入湯嘅白飯,食完認真飽飽好想再飲過啊🤰🏻
八方美人 $588
選擇困難症嘅我哋梗係要個咩都有嘅拼盤,又有海鮮又有肉一定滿足到所有人🥰分量係2-3人,如果係女仔嘅應該可以三個人分✨肉入面有牛舌、雪花牛肉、豬頸肉、護心肉、豬頰肉、醬油雞肉,海鮮就有烤大蝦同鮮鮑魚各兩隻,認真好豐富🤭估唔到我係食肉獸嘅小編竟然會覺得佢嘅海鮮令我咁回味無窮,特別係鮑魚同大蝦都相當鮮甜又彈牙🦐拼盤入邊嘅肉類調味唔重,但係我個人就幾鍾意呢一種可以食到食物天然味道嘅感覺🌿 比較肥美嘅會有豬頸肉同豬頰肉,鍾意食爽口感覺嘅可以食牛舌~提下大家可以學我咁點麻油加埋少少辣醬再放肉片上生菜一啖放入口,箇中感覺真係冇得彈😎
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 韓珍 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong