2023-05-10
今晚和老婆在iSquare睇完戲,去到6️⃣樓見到間新開無耐嘅泰國菜🇹🇭。時間為晚上7️⃣點鐘🕖,餐廳已經坐滿咗8️⃣成人,見咁多人食,應該都唔會差得去邊掛,一於去試下先😆。餐牌📔選擇唔多,只有1️⃣頁紙,我地就叫咗啲小食同埋粉麵試下😋。泰式船湯河 $78入面配料有牛肉片🐂,牛丸🐂和炸豬皮🐖。作為餐廳招牌菜之一,湯底每日係新鮮製嘅😍,所以味道份外香濃😋。炸豬皮夠煙韌彈牙,口感唔錯🥰。另外,牛丸和牛肉片同樣有驚喜,兩款都充滿牛肉味🐂。泰式鳳尾蝦炒金邊粉 $88大蝦🦐爽口彈牙,金邊粉就🍛炒得香口乾身,甜甜酸酸,調味剛剛好😋。泰式燒豬頸肉 $78🐖即叫即燒,外面燒得焦香,被逼出油份嘅豬頸肉🐖油而不膩。泰式炸蝦餅 $58/3件🦐都係即叫即炸, 外層香脆,內裏蝦肉🦐Q彈,非常好食😋。泰式街頭椰子粟米雪糕 $58椰香🥥味重,除了粟米🌽、花生🥜、雪糕🍦外還有糯米飯🍚,口感豐富🥰。總括而言,價錢合理,份量唔少,CP值高,食物質素好好,絕對值得回頭再試。後記:後尾店員講,原來餐廳嘅廚師全部都係泰國人🇹🇭。唔怪得啲嘢食咁正宗啦🥰。
泰式船湯河 $78
泰式鳳尾蝦炒金邊粉 $88
泰式燒豬頸肉 $78
🐖即叫即燒,外面燒得焦香,被逼出油份嘅豬頸肉🐖油而不膩。
泰式炸蝦餅 $58/3件
🦐都係即叫即炸, 外層香脆,內裏蝦肉🦐Q彈,非常好食😋。
泰式街頭椰子粟米雪糕 $58