餐廳:肉骨皇 (大坑)地址:大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖大坑係港島區一個比較少人知嘅地方,係中央圖書館沿住大坑道行入去就係,果到有唔少特色餐廳🍴,今次就去左一間食星馬菜嘅老字號餐廳——肉骨皇🇸🇬 🇲🇾,係浣紗花園見到百佳隔離就係餐廳以食物圖案牆紙加上木製枱櫃同櫈做配搭🪑,有古老傳統嘅氣息,難得專登黎到大坑幫襯緊係唔可以錯過佢地嘅皇牌肉骨茶啦一個人食嘅關係只係叫左個細碗嘅肉骨茶湯($38),廢事食唔哂曬野🙈,肉骨茶一聞就知足料,藥材同肉香一陣陣咁飄過😍,而且味道取得中庸之道,唔會太苦、太濃、太鹹,同時又突出到其香同特色👍🏼,名不虛傳對於上次係其他餐廳食左個有骨嘅無骨海南雞飯🐔,今次決定係到滿足我想食正宗無骨海南雞飯嘅慾望🤤,雖然個無骨海南雞飯要$118,但係呢個價錢絕對超值,海南雞真係無骨,係連雞翼都拆埋骨👍🏼!雞肉好香好鮮嫩唔會食到痴牙,油飯亦好有心思砌成金字塔形,仲有一碗附送嘅雞湯,好滿足呀
餐廳:肉骨皇 (大坑)
地址:大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖

係連雞翼都拆埋骨👍🏼!雞肉好香好鮮嫩唔會食到痴牙,
油飯亦好有心思砌成金字塔形,
仲有一碗附送嘅雞湯,好滿足呀

2020-04-28
7 分鐘 (堂食)