2015-12-06
2044 瀏覽
今日晚餐罕有咁有朋友話帶我去食,開車去到目的地附近,有大量咪錶位,亦有咪錶停車場,非常方便泊車,泊好車,步行一分鐘到店舖外,見店內滿座只好係門口等,友人表示,平時依家麵店排隊要排十多人先入得,今日我地早到,所以先有頭位排,友人講完無3分,已經有7,8個人排係我地後面,依刻令我覺得,依家麵店應該一定好好食。 大約五分鐘,剛好有兩個位騰出,入到店內,裝修簡單而潔淨,煮麵師父用上正宗日文歡迎,店員快速递上點餐紙,我點上最簡單既白湯加义燒,拉麵選了黑胡椒拉麵。點完餐,望望周圍,店面細,逼,之餘,見到面前既一d將會供給客人使用既碗,有不小污積,依下真係對依家麵店扣晒分。 大約十分鐘,主角出場,首先係一碗濃湯加餸,另面係大大份既拉麵,首先要一讚既係份量,麵既份量比平常食既店多好多,用$15加既兩塊义燒亦有4塊厚切。睇完之後開動喇!麵又係一讚,黑胡椒麵只係滲出好淡既胡椒味,無搶走湯味之餘,仲非常咁夾,最後一讚既係义燒,肥瘦比例均勻,咬落有鬆化同入口既溶既感覺。 今餐就係黎講非常滿足,正宗日本人煮日式拉麵非常好食,只可惜衛生上有小小瑕疵,最後又一個可惜既係,沾麵唔係人人啱食,好
今餐就係黎講非常滿足,正宗日本人煮日式拉麵非常好食,只可惜衛生上有小小瑕疵,最後又一個可惜既係,沾麵唔係人人啱食,好似我咁,依類唔暖胃既野一d飽到好滿足既感覺都無,可惜。