5月母親節,媽媽提議食滬菜。我地一人三行去咗銅鑼灣明珠廣場食上海姥姥,有我媽媽最喜歡嘅小籠包😋餐廳環境舒適,座位闊落。上菜速度好快👍🏻呢間滬菜餐廳主打小籠包同拉麵,必叫!今次試吓新口味嘅小籠包😋鮮肉小龍蝦小籠包即叫即做,熱辣辣小籠包皮薄餡鮮😍 內餡係由小龍蝦同鮮豬肉剁成。一啖咬落去非常多汁,鮮甜👍🏻👍🏻另外叫咗我最鍾意食滬上兩面黃🥢滬上兩面黃表層酥脆焦香 呈現金黃色!再淋上澆頭 口感外脆內軟 十分滋味🥰有別於外面餐廳嘅兩面黃,脆同軟身嘅程度剛剛好,感覺唔會太熱氣!爆汁鮮蝦韭菜餡餅🥙實在有驚喜餡餅包住鮮蝦同韭菜餡料,煎至金黃色口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋特意叫咗家傳老上海粗湯麵🍜俾爸爸食上海粗炒就食得多,以熱麵方式就比較少有上海粗麵掛上湯濃汁 味道鮮甜有驚喜😋湯底熬製得好入味,非常香濃嘅豬骨濃湯🍲前盤方面,我哋叫左雞絲粉皮同香煎素鵝雞絲粉皮麻醬味濃郁但唔油膩😉配雞絲、青瓜,味道清新爽口🌱香煎素鵝外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!爆汁鮮肉鍋貼值得encore 👍🏻底層煎至香脆,一啖咬落去豬肉鮮嫩爆汁😍乾煸四季豆 係上海餐廳先食到四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感覺唔算
5月母親節,媽媽提議食滬菜。

餐廳環境舒適,座位闊落。上菜速度好快👍🏻
呢間滬菜餐廳主打小籠包同拉麵,必叫!
今次試吓新口味嘅小籠包😋鮮肉小龍蝦小籠包
即叫即做,熱辣辣

另外叫咗我最鍾意食滬上兩面黃🥢
滬上兩面黃表層酥脆焦香 呈現金黃色!
再淋上澆頭 口感外脆內軟 十分滋味🥰

爆汁鮮蝦韭菜餡餅🥙實在有驚喜
餡餅包住鮮蝦同韭菜餡料,煎至金黃色
口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋

特意叫咗家傳老上海粗湯麵🍜俾爸爸食
上海粗炒就食得多,以熱麵方式就比較少有
上海粗麵掛上湯濃汁 味道鮮甜有驚喜😋
湯底熬製得好入味,非常香濃嘅豬骨濃湯🍲

前盤方面,我哋叫左雞絲粉皮同香煎素鵝
雞絲粉皮麻醬味濃郁但唔油膩😉
配雞絲、青瓜,味道清新爽口🌱
香煎素鵝外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!

爆汁鮮肉鍋貼值得encore 👍🏻
底層煎至香脆,一啖咬落去豬肉鮮嫩爆汁😍

乾煸四季豆 係上海餐廳先食到
四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感覺唔算太油膩
  • 蟹粉小籠包
  • 雞絲粉皮