5月母親節,媽媽提議食滬菜。我地一人三行去咗銅鑼灣明珠廣場食上海姥姥,有我媽媽最喜歡嘅小籠包😋餐廳環境舒適,座位闊落。上菜速度好快👍🏻呢間滬菜餐廳主打小籠包同拉麵,必叫!今次試吓新口味嘅小籠包😋鮮肉小龍蝦小籠包即叫即做,熱辣辣小籠包皮薄餡鮮😍 內餡係由小龍蝦同鮮豬肉剁成。一啖咬落去非常多汁,鮮甜👍🏻👍🏻另外叫咗我最鍾意食滬上兩面黃🥢滬上兩面黃表層酥脆焦香 呈現金黃色!再淋上澆頭 口感外脆內軟 十分滋味🥰有別於外面餐廳嘅兩面黃,脆同軟身嘅程度剛剛好,感覺唔會太熱氣!爆汁鮮蝦韭菜餡餅🥙實在有驚喜餡餅包住鮮蝦同韭菜餡料,煎至金黃色口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋特意叫咗家傳老上海粗湯麵🍜俾爸爸食上海粗炒就食得多,以熱麵方式就比較少有上海粗麵掛上湯濃汁 味道鮮甜有驚喜😋湯底熬製得好入味,非常香濃嘅豬骨濃湯🍲前盤方面,我哋叫左雞絲粉皮同香煎素鵝雞絲粉皮麻醬味濃郁但唔油膩😉配雞絲、青瓜,味道清新爽口🌱香煎素鵝外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!爆汁鮮肉鍋貼值得encore 👍🏻底層煎至香脆,一啖咬落去豬肉鮮嫩爆汁😍乾煸四季豆 係上海餐廳先食到四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感覺唔算
5月母親節,媽媽提議食滬菜。

餐廳環境舒適,座位闊落。上菜速度好快👍🏻
呢間滬菜餐廳主打小籠包同拉麵,必叫!
今次試吓新口味嘅小籠包😋鮮肉小龍蝦小籠包
即叫即做,熱辣辣

另外叫咗我最鍾意食滬上兩面黃🥢
滬上兩面黃表層酥脆焦香 呈現金黃色!
再淋上澆頭 口感外脆內軟 十分滋味🥰

爆汁鮮蝦韭菜餡餅🥙實在有驚喜
餡餅包住鮮蝦同韭菜餡料,煎至金黃色
口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋

特意叫咗家傳老上海粗湯麵🍜俾爸爸食
上海粗炒就食得多,以熱麵方式就比較少有
上海粗麵掛上湯濃汁 味道鮮甜有驚喜😋
湯底熬製得好入味,非常香濃嘅豬骨濃湯🍲

前盤方面,我哋叫左雞絲粉皮同香煎素鵝
雞絲粉皮麻醬味濃郁但唔油膩😉
配雞絲、青瓜,味道清新爽口🌱
香煎素鵝外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!

爆汁鮮肉鍋貼值得encore 👍🏻
底層煎至香脆,一啖咬落去豬肉鮮嫩爆汁😍

乾煸四季豆 係上海餐廳先食到
四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感覺唔算太油膩
  • 蟹粉小籠包
  • 雞絲粉皮
2021-08-21 87 瀏覽
白色衫的經理無禮貌,是否大家樂集團已經冇錢做training?我口罩放在二人細枱旁邊,當時餐廳入座率不足30%, 但經理用一個勁不禮貌的語氣說"拎走你口罩,我要返張枱!" 什麼時間俾人serve會變成俾人罵?而且services 勁差, 舉手叫服務員等了3-4分鐘才有人理會。食物質素不錯,雞絲粉皮幾好味,但已經沒有心情好好享用。建議大家樂集團好好安排培訓給員工如何對答,如何服務客人,而且安排神秘顧客檢查服務質素。
食物質素不錯,雞絲粉皮幾好味,但已經沒有心情好好享用。
2021-08-21
2021-06-12 474 瀏覽
很久沒有食上海菜了。同事放假,所以只能自己一個個食飯。在銅鑼灣這個地段,中午的時候是很難找到位置食飯的。但這店剛剛相反,不用等位就可以食飯了。午市的餐牌,有兩款選擇,可以選擇麵食,或者飯食。最後,我選擇了蔥油雞飯。我選擇了魚湯,淡淡的,味道不錯。蔥油雞菜飯的醬油很好味,一點也不油膩,與菜飯很配合。飯的份量剛剛好,不會太多,浪費食物。餐飲方面,有豆漿或酸梅湯選擇。我選了凍酸梅湯,味道很開胃,特別是在這夏天的日子。餐廳的環境雖然有點昏暗,但坐得很舒服,適合OL一個人,放下工作煩惱,靜靜地坐下享受午餐。
很久沒有食上海菜了。同事放假,所以只能自己一個個食飯。

菜飯
2021-06-11
  • 午市套餐蔥油雞菜飯
2021-06-08 436 瀏覽
今日一家人出街食飯, 嚟咗銅鑼灣明珠廣場嘅上海姥姥, 鍾意佢坐得舒服, 上海菜口味老少咸宜, 除咗經典菜式, 而家仲有春日餐牌, 一於試下佢!滬上兩面黃將麵條先蒸後煎呈金黃色, 乾身鬆脆。再用干貝、魚、蝦、雞、豬、冬菇炒燴濃稠醬汁, 淋上脆麵, 外脆內軟, 色香味美!家傳老上海粗湯麵用老雞豬骨製成濃湯, 味道濃郁。上海粗麵爽滑彈牙, 煙韌有嚼口, 伴濃湯非常搭配。爆汁鮮蝦非菜餡餅即叫即做, 外皮微微煎到金黃色, 焦香酥脆內裏軟熟, 肉汁豐盈, 啖啖鮮蝦肉韭菜味道突出!鮮肉小龍蝦小籠包手剝小龍蝦肉拌鮮豬肉剁成做餡料, 皮薄軟熟, 一口咬下去, 湯汁四溢, 建議趁熱食, 鮮味更突出!除咗春日餐牌, 梗係要試下經典菜色啦!雞絲粉皮粉皮晶瑩剔透, 軟熟煙韌, 涼拌雞絲十分搭配, 開胃小食!香煎素鵝腐皮香脆, 乾身唔油膩, 內有雜錦素菜絲, 口感豐富!水煮魚片有辣勁不搶口, 惹味十足, 魚肉無骨啖啖肉, 鮮嫩滑不溜口!鎮江黑醋骨經典菜色, 每次嚟都要食!排骨肉質軟嫩, 炆得淋身入味, 酸酸甜甜, 十分醒胃!

滬上兩面黃

家傳老上海粗湯麵

爆汁鮮蝦非菜餡餅

鮮肉小龍蝦小籠包

除咗春日餐牌, 梗係要試下經典菜色啦!

雞絲粉皮
粉皮晶瑩剔透, 軟熟煙韌, 涼拌雞絲十分搭配, 開胃小食!

香煎素鵝
腐皮香脆, 乾身唔油膩, 內有雜錦素菜絲, 口感豐富!

水煮魚片

鎮江黑醋骨

2021-05-30 373 瀏覽
平日中午黎食上海姥姥,唔使排隊,一入到去就有熱茶,依家仲有lunch menu 套餐,$78-$88就有前菜、主菜、飲品,都幾抵食,但我食量細,所以都係單點一個四川擔擔麵 $55,仲可以走辣。等左10-15分鐘上菜,碗就好大,其實份量好少,得麵同d肉碎,好都唔係好食得飽,不過味道唔錯既,麵比較幼身,湯有非常香既花生味,唔會太鹹,如果有多兩條菜就好。如果個麵既份量咁少,下次應該叫套餐,會食得飽d。最後計埋加一,埋單$60.5。

四川擔擔麵
四川擔擔麵
2021-04-28 714 瀏覽
〔 蔥油拌麵+菜肉雲吞 〕 .拌麵的蔥油香不出, 麵的口感很好,菜肉雲吞非常出色.〔 奶油津白 〕 $67 .菜熱熱的, 奶油好足料,但咸肉就反而比以前小左好多,味道方面肉味冇禁出, 幸好味道不會淡.〔 椒鹽小黃魚 〕 $288 .魚煎炸得不夠香口, 椒鹽不夠乾身.〔 招牌小籠包 〕 $40 .皮薄多汁, 肉好足料, 味道非常好.(好味指數: 8/10)
〔 蔥油拌麵+菜肉雲吞 〕 .
拌麵的蔥油香不出, 麵的口感很好,菜肉雲吞非常出色.

〔 奶油津白 〕 $67 .

〔 椒鹽小黃魚 〕 $288 .
魚煎炸得不夠香口, 椒鹽不夠乾身.

〔 招牌小籠包 〕 $40 .
皮薄多汁, 肉好足料, 味道非常好.

(好味指數: 8/10)
我本身是上海人,很爱吃上海云吞,但上海姥姥用广东式包法去包上云吞(估计是个贪快贪方便)真令我难以接受! 广东云吞皮薄,尾部搓作一團仍可接受,但上海云吞皮厚,尾部就变成一沱粉團难以下嚥! 此店其他食物还可以,希望有所改进! 期待!
菜肉云吞
2020-12-09 1383 瀏覽
一行四位同事因爲lunch time想去donki行街順便買零食,所以揀左間比較近既上海姥姥四位都叫左麵set lunch我自己就嗌左排骨拉麵,排骨味道正常,沒有什麼特別,反面我幾鐘意佢湯底清清地,對於間中想食下清淡口味既人係一個好選擇;小食選擇亦都多,我自己就嗌左雞絲粉皮,啲醬撈埋超級開胃呀!
四位都叫左麵set lunch
2020-11-15 973 瀏覽
放工去左銅鑼灣shopping,突然想食小籠包,所以搵左呢間。見到個餐牌就知我想食咩蟹料理本宮至愛點左杯杞子菊花茶暖下個胃特上蟹粉小籠包 $68小籠包皮簿餡靚,啖啖蟹粉。四川擔擔麵 配豬排個湯有好濃郁既花生醬味,辣味都幾勁揪!

見到個餐牌就知我想食咩

蟹料理
本宮至愛

杞子菊花茶

點左杯杞子菊花茶暖下個胃

特上蟹粉小籠包

特上蟹粉小籠包 $68

小籠包皮簿餡靚,啖啖蟹粉。

四川擔擔麵配豬排

四川擔擔麵 配豬排

個湯有好濃郁既花生醬味,辣味都幾勁揪!
$181.5
特上蟹粉小籠包
四川擔擔麵配豬排
2020-11-12 746 瀏覽
今日嚟試一個蟹粉蝦兵蟹將黃金炒飯喺粉都算多炒飯唔算太貴另外嗌咗杯凍飲都幾好味炒飯都有鑊氣嘅新鮮夠蟹粉食上海嘢覺得呢度都算係平服務都幾好幾好坐 冇得去上海食下上海嘢都好
2020-11-08 504 瀏覽
今日我,老公同囡囡,仲有BB去食下午茶,店舖空間闊落,店員為我哋安排好擺放BB車的位置(唔駛收車),再加埋張BB椅,一行4人霸咗6個位,服務仍很周到,抵讚。下午茶都抵食,主食+小食+飲品都係$68,去開銅鑼灣都會幫襯。

2020-10-21 891 瀏覽
銅鑼灣食店比較擠迫,但呢度環境算幾好,坐低慢慢食,有多少少私人空間,辛苦半天工作,值得享有這片刻的空間⋯寧靜和鬆弛前菜:芥末小雲耳,芥末汁掛滿每朵雲耳姥姥手製排骨拉麵,大廚煮得唔錯,面身適中有咬口,食到最後一啖,面質地依然keep得幾好,炸豬扒份量夠,色香味俱全熱豆漿味鮮,滑濃香,微甜

前菜:芥末小雲耳,芥末汁掛滿每朵雲耳

姥姥手製排骨拉麵

熱豆漿味鮮,滑濃香,微甜

2020-10-19
2020-07-22 1504 瀏覽
上海姥姥❤️開胃推介好耐無同朋友食飯,上星期終於約到😆,就到大家時間,放工之後去銅鑼灣等埋朋友放工,就四圍搵野食😋 可能因為疫情,好多食肆都推出好多優惠,最後簡左好耐無食既上海野👉🏻上海姥姥‼️ 其實係比佢既<超值雙餸客飯>吸引入去!餐牌係自選小菜(半份)+雲裡紅蒸滑雞+白飯🍚 加$5仲有飲品添😋熱凍同價。自選小菜符合大眾口味有辣🌶有唔辣任君選擇😆我地最後揀左1️⃣水煮魚片 ⭐️辣味恰到好處,辣而不麻,連辣汁送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣糖醋肉排 ⭐️酸酸的口味非常開胃, 兩個女仔都食晒成碗飯,哈哈😆😆😆另外叫兩杯豆漿☺️$55一個set 實係好抵,而且仲好開胃,晚餐高CP值平民價之選🙂👍🏻👸🏻🤴🏻評價:8/10
上海姥姥❤️開胃推介

自選小菜符合大眾口味有辣🌶有唔辣任君選擇😆

👸🏻🤴🏻評價:8/10
2020-07-17
2020-06-28 937 瀏覽
與同事一行3人相約食lunch,簡左近公司附近既餐廳。不約而同地,大家都叫左一個HK$88滬式䓤油雞配上海菜飯, 套餐配賣湯和飲品,我地都選配酸辣湯和熱豆漿。酸辣湯酸酸微辣,加賣呢面既竹筍黑木耳,咬落爽脆,清新開胃。油雞既份量都幾多,雞肉嫩滑。仲左套餐都散叫2份上海特色菜式黎試下:招牌小籠包個皮稍為厚身左d, 食落亦都唔會有太爆汁既感覺,一般般姥姥生煎包生煎包就汁稍為少左d, 包底煎到卜卜脆,還好唔太油膩
與同事一行3人相約食lunch,簡左近公司附近既餐廳。

酸辣湯酸酸微辣,加賣呢面既竹筍黑木耳,咬落爽脆,清新開胃。
油雞既份量都幾多,雞肉嫩滑。

仲左套餐都散叫2份上海特色菜式黎試下:

招牌小籠包
個皮稍為厚身左d, 食落亦都唔會有太爆汁既感覺,一般般

姥姥生煎包
生煎包就汁稍為少左d, 包底煎到卜卜脆,還好唔太油膩
2020-06-19
2020-06-21 726 瀏覽
鍾意周圍搵抵食下午茶嘅我今日又出動,天氣咁熱唔想周街走,於是去咗翡翠明珠廣場搵食,見到上海姥姥下午茶都幾抵食喎,$30左右就有擔擔麵配飲品,一於試吓先!雖然下午茶時間,但餐廳都唔馬虎,擔擔麵上枱夠晒熱,飲一啖湯,充滿花生醬香味,啱晒重口味嘅我,配埋彈牙嘅麵底,呢個擔擔麵我俾80分👍🏼👍🏼干煸四季豆亦炒得好油潤好惹味,高水準之作,仲點咗排骨飯,排骨炸得酥脆而保留到肉汁,食落一啲都唔乾,整體都好滿意