2023-02-13
之前係奧海城返工,已經一直好想試呢間<犇殿古早味台灣火鍋>。直到呢排工作無咁忙,就即刻約同事放工去食今次我地二人叫左澳洲特選牛肉套餐,湯底就想清清地,揀左一品酸菜白肉鍋。由於我太肚餓了,一叫完湯底就忍唔住出去自助熟食區拎小食,估唔到有非常多台灣小食,例如鹽酥雞,蒜泥白肉,手抓餅同台灣香腸等,感覺好似去左一轉台灣夜市!飲品方面,除左基本汽水外,仲有健康養身既冷泡茶,而我就揀左玫瑰紅茶。一開蓋,就已經聞到非常香濃既玫瑰花味,飲落口更有淡淡既花茶香味,除左幫助消化外,更加對身體非常有益呢!另外不得不提係火鍋湯底酸菜白肉鍋,雖然聽落無咩材料,但飲落味道酸酸甜甜的,非常開胃!而牛肉入口嫩滑,就算不小心煮太耐都唔會韌,果然係餐廳既主打菜!最後當然不少得甜品,除左雪糕外,最特別係有我最愛的台灣芋圓!我一口氣就裝滿了成碗芋圓,另外加入少少仙草同糖水,份量自由配搭,真係非常滿足