2019-01-18 5626 瀏覽
今日突然凍了好多,未放工已經諗定今晚一定食火鍋!!經同事搜尋一輪後,我們選擇了韓舍,因為餐廳在旺角和油麻地中間,由地鐵站行去只需十分鐘,非常方便!!餐廳位於整棟都係食肆的創興廣場9樓全層,門外有好多椅可以方便食客等位,我們今日準時放工,所以唔洗等位就可以入去,入去之前選擇火鍋湯底先,我們選了三鮮湯和番茄湯底!入座後立即出去拎火鍋配料!!牛肉,豬肉絕對唔少得,最驚喜竟然連羊肉都有,我最鐘意食羊肉,唔係間間餐廳都有,所有肉都好光澤好新鮮,真係要拎多幾碟!肉類隔離擺放了公仔麵,辛辣麵,烏冬,全部都係獨立包裝,拎起來乾淨又方便!!除了雞蛋,估唔到鵪鶉蛋都有!火鍋配料邊止咁少,帶子,蜆肉,蠔,魷魚都係火鍋必食海鮮!又多又新鮮,特別多人拎,其他材料例如丸類,菇菌類,水餃,魚皮餃,粟米,響鈴,腸仔等等都有好多款!!有點花多眼亂!!連豉油,蔥花,辣椒,麻醬等醬料及調味料都有十多種類選擇供食客自製混醬,真的不錯!!飲品除了最基本的汽水,紙包飲品和果汁,食火鍋又點可以無啤酒!!啤酒多到放滿了整個雪櫃,飲完隨時可以再添飲!!不過我最喜歡的飲品唔係凍飲,而係熱飲,餐廳提供熱茶,熱水,還有熱朱古力!!枱上還有薰

不過我最喜歡的飲品唔係凍飲,而係熱飲,餐廳提供熱茶,熱水,還有熱朱古力!!枱上還有薰衣草和玫瑰花可以自製花茶,可以一邊食火鍋一邊飲花茶,真的很特別!!

最意想不到有章魚小丸子和格仔餅機!!未試過親自做小丸子和格仔餅,好想試下,希望食完火鍋後,我個胃還可以有空間容納它們啦!

飯後甜品和水果一定唔少得!全部都大大件好吸引!!

我們的火鍋剛剛來到,三鮮湯好清甜,番茄湯好香濃!!忍唔住立即開動啦!!

整體來講,無論餐廳環境或食物都非常好,令人一試難忘!!
  • 三鮮湯及番茄湯底火鍋